Френският институт в България, в партньорство със Специализирания Институт на

...
Френският институт в България, в партньорство със Специализирания Институт на
Коментари Харесай

Френският институт у нас с Нощ на идеите и топ интелектуалци

Френският институт в България, в партньорство със Специализирания Институт на Франкофонията по Администрация и Мениджмънт (СИФАМ) и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ ще показа довечера (27 януари) четвъртото издание за България на Нощта на концепциите.

То ще се организира онлайн в ZOOM от 17.00 часа до 21.00 часа.

Нощта на концепциите е годишна иницитатива, проведена по концепция на Френския институт в Париж. Тя е отдадена на обмена на хрумвания и познания и обичайно се организира последния четвъртък от месец януари в 104 страни от целия свят.

Темата на изданието през 2022 година е „ (Пре)изграждаме дружно “ и ще изследва светът след COVID-19, посредством три дебата, в които присъединяване ще вземат известни интелектуалци като университетския учител от Франция Марсел Жажер, полският историк Адам Михник и френският кмет на Унгерсхайм - Жан-Клод Менш .

За Менш е любопитен фактът, че през 2020 година е избран отново със 70% от гласовете за шести кметски мандат. При ръководството на градчето Унгерсхайм (с 2400 поданици, в района Гранд Ест), той понижава потреблението на общественото осветяване с 50%, а СО2 излъчванията – с 600 тона на година, като в същото време открива 130 нови работни места.

Менш има за цел да доближи цялостна енергийна самостоятелност до 2023 година: с разполагането на слънчеви фотоволтаични централи върху терена на някогашните калиеви мини. Местното произвеждане на електрическа енергия покрива сред 70 и 80% от потребностите на града, в това число за електрическо отопление.

От българска страна присъединяване в „ (Пре)изграждаме дружно “ ще вземат политологът Илдико Отова , екологът Юлиан Попов , философът Иван Кръстев , инвеститорa Саша Безуханова и публицистите Ирина Недева и Тони Николов .

Трите дебата ще изследват тематиката за устойчивостта и преизграждането на обществата, изправени пред провокациите на пандемията от COVID-19, както и способността им да излязат от рецесията от последните две години.

С актуалното издание на Нощта на концепциите се отбелязва началото на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз в България.

Оттук можете в ZOOM.

В рамките на Нощта на концепциите 2022 и на самодейността „ Конференции по научна франкофония “, сътрудниците на Френския институт от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт са организирали спор на тематика „ Европа и светът “. В него ще взе участие вицепрезидентът на България - Илияна Йотова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР