Френските разследващи органи разкриха детайли от вчерашното нападение, извършено от

...
Френските разследващи органи разкриха детайли от вчерашното нападение, извършено от
Коментари Харесай

Разкриха подробности за атентата в Ница, нападателя и жертвите, една от тях бразилка

Френските проверяващи органи разкриха елементи от вчерашното нахлуване, осъществено от млад (21-годишен) тунизиец в черква в Ница, при което бяха убити трима души.

Една от жертвите е бразилка, заяви бразилското външно министерство, представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Бразилското държавно управление с огромно огорчение оповестява, че една от убитите е била пребиваваща във Франция 44-годишна бразилка, майка на три деца ", се споделя в изказване на министерството. В него се прибавя, че " бразилското държавно управление пламенно осъжда този отблъскващ атентат ".

Наскоро дошъл в Европа, тунизиецът извърши злокобното си действие в базиликата " Нотр Дам " с крясъци " Аллах акбар " ( " Господ е най-велик " на арабски).

Жестокото тройно ликвидиране

Вестник " Монд " дава по-детайлна картина на случилото се: в действителност на жена на 60 години е било породено " прерязване на гърлото с дълбочина, приближаваща го до обезглавяването ", по думите на Жан-Франсоа Рикар, националния прокурор за битка с тероризма. 55-годишния клисар на църквата, татко на две деца, бил прободен в гърлото до гибел. Друга жена (днес излиза наяве, че е бразилка - б.р.), на 44 години, е била ранена, съумяла е да избяга от църквата и да се укрие в намиращ се наоколо ресторант, където малко по-късно е умряла от раните си, успявайки преди този момент да каже за финален път, че обича децата си.

" От името на цялата бразилска нация президентът Жаир Болсонаро сервира дълбоките си съболезнования на околните и приятелите на убитата в Ница наша сънародничка и на тези на другите две жертви и показва солидарността си с френския народ и държавно управление. Бразилия твърдо отхвърля всякаква форма на тероризъм без значение от мотивацията и удостоверява волята си да взе участие в изкореняването на това злополучие ", приключва изказването на бразилското външно министерство.

Какво оповестиха за нападателя

Мъжът, умъртвил през вчерашния ден трима души в черква в Ница, е носел у себе си документи от Италианския Червен кръст на името на жител на Тунис, роден през 1999 година, заяви на конференция Жан-Франсоа Рикар, представен от ДПА.

Мъжът, който е бил незнаен на службите за сигурност, е стигнал до Европа през италианския остров Лампедуза на 20 септември. На 9 октомври е дошъл на източното пристанище Бари.

Прокурорът предизвести медиите да не разкриват името на мъжа, тъй като по думите му това може да попречи на следствието.

Камери за видеонаблюдение са засекли мъжа на гарата в Ница, откъдето е извървял пешком 400 метра до църквата " Нотр Дам ", съобщи Ройтерс.

На мястото на престъплението са открити копие от Корана, два телефона, нож със 17-сантиметрово острие, употребявано при нападението, и още два неизползвани ножа, сподели Рикар.

За повторно печал в Ница

Ислямистката ненавист за следващ път удари Франция в сърцето, написа в. " Фигаро ". За трети път в границите на един месец и след началото на процеса за атентата против " Шарли ебдо ", терорист хвърли страната в потрес, откакто проля кръв в католическа черква. Подобно осквернение бе осъществено за финален път на 26 юли 2016 година, когато в Сент-Етиен-дю-Рувре, в църквата, в която служи, бе погубен отец Жак Амел.

Вчерашната офанзива стана още веднъж мотив за печал в Ница, откакто на 14 юли 2016 година терорист прегази с камион 86 души на фамозната крайбрежна алея " Промнад дез Англе ", отбелязва изданието.

Озовала се сред станалата неконтролируема пандемия от ковид и терористичната опасност, Франция за първи път от времената на Втората международна война е изправена пред двойно предизвикателство за националното си единение, обобщава изданието.

Съчувствие от Турция

Междувременно турският президентски представител Ибрахим Калън остро осъди нападението в Ница.

" Осъждаме отвратителното терористично нахлуване, осъществено в църквата " Нотр Дам " в Ница, показваме съболезнования на френския народ. Тероризмът няма вяра, език, цвят. Решително и в взаимност ще се борим против всевъзможен тип тероризъм и екстремизъм ", е написал Калън в Туитър, представен от Анадолската организация.

Франция и Турция са в сериозен спор от година, който се задълбочи в последните дни след вербалните офанзиви на турския президент Реджеп Ердоган против френския му сътрудник Еманюел Макрон.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР