Френските общини все повече се мобилизират срещу светлинното замърсяване, заяви

...
Френските общини все повече се мобилизират срещу светлинното замърсяване, заяви
Коментари Харесай

Френски общини се мобилизират срещу "светлинното замърсяване"

Френските общини от ден на ден се активизират против " светлинното замърсяване ", съобщи Асоциацията за отбрана на нощното небе и околна среда (ANPCEN), представена от " Франс прес ".

Асоциацията отбелязя през днешния ден 374 общини като " звездни градове и села " за напъните им в отбрана на нощното небе и нощната околна среда. Заедно с обозначените преди този момент френските общини, удостоени с една до пет звезди, към този момент са общо 574.

Според ръководителя на асоциацията Ан-Мари Дюкру има още доста работа да се свърши, само че значимото е осъзнаването на казуса. Гасенето на светлините през нощта се е трансформирало в нещо всекидневно и се практикува от 12 000 френски общини.

Вече е потвърдено, че гасенето на светлините нощем не води до увеличение на престъпността. Мерките оказват помощ и за икономията на електрическа енергия - през 2017 година новоудостоените общини са икономисали 6 милиона евро, отбелязва Дюкру.

Наименованието " звездни градове и села " съществува от 2009 година и се присъжда за четири години. Общините показват досие, с цел да се кандидатират. Удостоените през днешния ден 374 - с население сред 18 и 61 000 души - са определени измежду общо 500 кандидатствали.

В същото време съгласно Асоциацията за отбрана на нощното небе и околна среда 91 % от удостоените общини не упражняват нужния надзор над осветлението на витрините и фасадите макар наредбата от 2003 година, налагаща възбрана на светлините след 1 часа през нощта.

Защитниците на нощта акцентират отражението на " светлинното замърсяване " върху околната среда и здравето на хората и животните. При хората настава осуетяване на биологичния часовник, който контролира биологичните и хормоналните функционалности, а при животните се нарушават ориентацията и репродуктивните качества.

Активистите са обезпокоени и от взрива на ЛЕД осветлението, което употребява по-малко сила, само че цялостен разред от тези осветителни тела излъчват прекомерно бяла светлина./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР