Френските консерватори се задържат в Сената, докато партията на Макрон претърпява нова неуспех

...
Френската консервативна партия Les Républicains беше на път да разшири
Коментари Харесай

Френската консервативна партия Les Républicains беше на път да разшири историческото си господство в горната камара на парламента след изборите за Сенат в неделя, които отбелязаха пореден изборен неуспех за управляващата партия на президента Еманюел Макрон.

За разлика от Националното събрание на долната камара, Сенатът не се избира чрез всеобщо пряко гласуване, а от около 150 000 гласоподаватели, известни като „велики избиратели“, които включват избрани регионални и национални длъжностни лица.

Като такъв, този избирателен колеж представлява отражение от резултатите от местните избори, на които партията на Макрон „Възраждане“ – основана само за президентската му кампания през 2017 г. и лишена от обикновените хора – постоянно се представя зле.

Само половината Сенат се избира във всеки един момент и в неделя 170 от 348 места бяха избрани кандидатства за шестгодишен мандат. През 2026 г. ще се гласува за останалите 178 места.

С най-голямата партия дясната Les Républicains, следвана от социалистите, съставът на Сената е завръщане към традиционната френска политика до последното десетилетие, откакто беше президент изборите бяха доминирани от центриста Макрон, твърдо ляв и крайнодесен.

Резултатите от гласуването в неделя показаха тенденция към запазване на местата на действащи сенатори, което показва, че републиканците ще останат най-голямата фракция, следвана от социалистите .

Смущение

Партията Républicains заяви, че очаква да има 143-144 сенатори, почти идентични с сегашния й контингент от 145, докато нейните по-центристки съюзници в камарата се надяват на 60 сенатори.

Въпреки че има известна власт, особено по конституционни въпроси, Сенатът няма правомощията на долната камара на Националното събрание. Въпреки това отказът от съдействие на Сената може да причини значителни проблеми на правителството.

Десните контролираха Сената през последните години, с изключение на прекъсването през 2011-2014 г., когато отиде при социалистите.

Партията на Макрон загуби общото си мнозинство в Националното събрание на парламентарните избори през 2022 г. и прокара поредица от закони – включително противоречива пенсионна реформа – използвайки противоречив член, който позволява законопроектите да се приемат без гласуване.

В едно голямо смущение за фракцията на Макрон, Соня Бекс, държавата секретар по въпросите на гражданите и единственият министър, който се кандидатира в неделя, загуби мястото си в тихоокеанската територия на Нова Каледония от кандидата за независимост Робърт Шови.

„Контрасила“

Говорителят на Сената Жерар Ларше от Очаква се Républicains да остане на поста си – което миналата седмица видя 74-годишният приветства крал на Обединеното кралство Чарлз III в Сената – като спечели шести пореден мандат.

„Това подновяване на сенаторския мандат укрепва сенаторското мнозинство на дясното и центъра“, каза Ларше, описвайки камарата като „съществена контрасила“.

Бруно Ретайло, ръководител на групата Républicains в Сената, каза, че резултатът бележи „нов провал на президента на република“, което показва „липса на връзка на място“ на неговата партия.

Франсоа Патриа, ръководител на промакронска група в Сената, каза, че президентът ще може да разчита на около 20 поддръжници в залата.

„В настоящия контекст това е силна съпротива. Това не е поражение."

Крайнодясното Национално обединение (RN) на Марин Льо Пен отпразнува завръщането си в Сената, спечелвайки три места.

Видният политик от Зелените Яник Жадот, който се кандидатира на президентските избори през 2022 г., спечели място , както и известният комунист Иън Бросат, който отговаря за жилищните въпроси в кметството на Париж.

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР