Френските депутати гласуваха вчера с голямо мнозинство за създаването на

...
Френските депутати гласуваха вчера с голямо мнозинство за създаването на
Коментари Харесай

Франция е на път да задължи социалните мрежи бързо да премахват реч на омраза

Френските депутати гласоподаваха през вчерашния ден с огромно болшинство за основаването на по-строги закони против езика на омразата в интернет, заяви ДПА. Следвайки стъпките на Германия, законопроектът изисква от обществените мрежи да отстраняват насаждащи ненавист изявления до 24 часа откакто им бъде подаден сигнал.

Общо 434 членове на френското Национално заседание гласоподаваха в поддръжка на мярката, а 33 бяха срещу. Това е гласоподаване на първо четене, през есента текстът ще бъде прегледан от Сената преди да бъде признат дефинитивно, отбелязва " Франс прес ".

От октомври 2017 година уебсайтовете в Германия би трябвало да отстраняват постове, които явно съдържат тирада на омразата до 24 часа и до една седмица в случаи, където не е толкоз явно, с цел да избегнат санкции за милиони евро.

Френският президент Еманюел Макрон наскоро приветства законопроекта като сполучлив, само че против него има и рецензии. Активисти, борещи се за независимост на словото, предизвестяват, че законът може да подтикне уебсайтовете от нерешителност да трият пораждащи дискусия изявления, без те да съдържат език на омразата.

Френският законопроект изисква от уебсайтовете да си сътрудничат със съдилища. За задачата ще бъде основана и специфична прокуратура. Ако фирмите не откликнат на тъжби на сигнали на консуматори, могат да бъдат санкционирани с до 4 % от приходите си в международен мащаб.

Сред съперниците на мярката са депутатите от крайнолявата партия " Непокорна Франция " и от крайнодясната " Национален общ брой ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР