Френски учени обявиха, че са открили потенциална физиологична причина за

...
Френски учени обявиха, че са открили потенциална физиологична причина за
Коментари Харесай

Симетрия води до дислексия

Френски учени оповестиха, че са разкрили евентуална физиологична причина за дислексията, която наподобява може да бъде отстранена.
Според тях разковничето се крие в дребни фоторецептори (разположени в диаметър 0,1-0,15 мм) в човешкото око.

Дислексията е нарушаване, при което хората имат компликации в четенето и схващане на прочетеното. От него страда всеки десети човек или към 700 млн. души.

При хората с това разтройство клетките в тези фоторецептори са подредени по идентичен метод в двете очи. Тази симетричност може би обърква мозъка, защото основава две “огледални ” изображения и той среща компликации в избора на едното от тях, пишат създателите в сп. “Пръсийдингс ъф дъ Роял съсайъти Би (биология) ”.

 15-100

При хората без дислексия, тези рецептори имат друга форма в двете очи – асиметрични са. Това разрешава сигналът от доминантното око “да вземе превъзходство ” и да сътвори едно изображение в мозъка.
Проучването предлага и относително елементарен способ за диагностика на дислексията – посредством оглед на очите. И освен това – откриването на забавяне (около 10 хилядни от секундата) сред първичния облик и огледалното изображение в обособените полукълба на мозъка разрешил да се създаде способ за заличаване на огледалното изображение, което обърква хората с дислексия.

Това става с потреблението на светодиодна лампа, която премигва толкоз бързо, че е недоловимо за човешкото око, само че отстрани едно от изображенията, тъй че хората с дислексия могат да четат без проблеми.

При опитите, в което били включени 30 студенти със така и така нарушаване, имащите дислексия я нарекли “вълшебната лампа ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР