Френски милиардери, които публично обявиха, че ще дарят стотици милиони

...
Френски милиардери, които публично обявиха, че ще дарят стотици милиони
Коментари Харесай

Малки донори, а не френските магнати, помагат за възстановяването на Нотр Дам

Френски милиардери, които обществено оповестиха, че ще дарят стотици милиони за възобновяване на парижката катедрала Нотр Дам, до момента не са платили и цент, споделят представители на църквата и на благотворителни организации, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Вместо това главно американски и френски частни лица са създали дарения чрез благотворителните фондации, свързани с Нотр Дам. Благодарение на тези първи дарения са платени сметки и заплати на 150-те служащи, които работят в катедралата от опустошителния пожар на 15 април. Този месец фондациите заплащат първите 3,6 милиона евро от частни дарения за възобновяване на храма.

Големите донори не са платили. Нито цент, споделя Андре Фино, върховен представител на пресслужбата на Нотр Дам. Те желаят да знаят защо ще се похарчат тъкмо парите им и дали те са съгласни с това, преди да дадат парите, а не просто да заплащат заплатите на служащите, добавя той.

Почти 1 милиард бяха обещани от някои от най-богатите и авторитетни фамилии и компании във Франция в дните след огнения пъкъл. Франсоа Пино и неговата компания Артемис, която е компания-майка на Керинг, който има Гучи и Сен Лоран, даде обещание 100 милиона евро. Патрик Пуян, шефът на френския енергиен колос Тотал, даде обещание същата сума. Бернар Пино, началник на стилния колос Ел Ве Ем Аш, който има Луи Вюитон и Диор, даде обещание 200 милиона евро, както и фондация Бетанкур Шюлер, която има благосъстоянието на Л`Ореал. Тези пари към момента не са изпратени, съгласно Фино. Той добавя, че донорите желаят да видят по какъв начин напредват проектите за възобновяване.

Що се касае до обстановката на терен в Нотр Дам, истината е, че работата тече 24 часа в денонощието и че катедралата трябваше да разчита частично на благотворителните фондации, с цел да финансира първата фаза на възобновяване.

Приятелите на Нотр Дам от Париж - фондация, учредена през 2017 година, и нейният президент Мишел Пико считат, че 90 % от даренията са получени от американски донори.

Те са доста великодушни към Нотр Дам и монументът е доста обичан в Америка, споделя той.

Първият чек от частни дарения за възобновяване, съгласно Пико, е трансфериран от фондациите и е на стойност 3,6 милиона евро. Той включва средства и от дребни френски донори, събрани от Фондация Нотр Дам. Френската страна също е платила средства за интервенцията по подсилване на структурата на храма.

И до момента в който милиардерите отсрочват заплащането на даренията, служащите в катедралата са изправени пред епичната задача да унищожават замърсяването с олово, което се трансформира в проблем за острова посред Париж, на който се намира Нотр Дам. Смята се, че 300 тона олово, от които беше изработен покривът на катедралата, са се стопили и са били освободени в атмосферата при пожара, а след това са се посипали под формата на отровен прахуляк. Регионалните здравни органи споделят, че високи равнища на олово има в този момент в почвата на острова, както и в прилежащи административни здания. На всички бременни дами и на децата под 7 години, живеещи покрай катедралата, беше предложено да си създадат кръвни проби за олово, откакто анормални равнища бяха регистрирани в организма на дете от региона. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР