Френски изследователски екип построи два часовника с т.нар. оптична решетка,

...
Френски изследователски екип построи два часовника с т.нар. оптична решетка,
Коментари Харесай

Атомни часовници могат да променят дефиницията на секундата

Френски проучвателен екип построи два часовника с така наречен оптична решетка, които действат със стронциеви атоми. Учените демонстрираха, че двата часовника имат равнище на точност, което надвишава сегашната формулировка за секундата, съобщи Българска телеграфна агенция.

До средата на 20 век дефиницията за тази фундаментална единица за време бе основана върху въретнето на Земята. Създаването на атомни часовници през 50-те години на предишния век докара до нова формулировка за секундата през 1967 година въз основа на интервала на вибрация на цезиевия атом.

Дефиницията, която е в действие и през днешния ден, би могла да еволюира с разработваните от десетина години ново потомство часовници с така наречен оптична решетка. Идеята е да се пристъпи към сигнали, чиято вибрация е все по-бърза, съобщи Родолф Льо Тарга от Парижката обсерватория, Френския народен център за научни проучвания и университета " Пиер и Мария Кюри ".

Екипът под управлението на Льо Тарга и Жером Лодевик сътвори два часовника със стронциеви атоми, чийто интервал на вибрация е в оптичната спектрална област, до момента в който осцилацията на цезиевия атом е в микровълновата спектрална област. Честотата в оптичната спектрална област е доста по-висока.

Френският екип потвърди, че двата часовника с така наречен оптична решетка имат доста постоянна връзка с часовниците с цезиеви атоми в Парижката обсерватория. Освен това за пръв път бе открито, че въпросните два часовника отмерват времето в благозвучие между тях при равнище на точност, което надвишава дефиницията за
секундата.

Това може да докара до нова формулировка за секундата. Льо Тарга въпреки всичко означи, че с появяването на йонни часовници интернационалното състезание в тази област се усили и часовниците от ново потомство непрекъснато се усъвършенстват.

Часовниците с оптична решетка изостават с една секунда на 300 милиона години, до момента в който цезиевите часовници изостават с една секунда на 100 милиона години.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР