Френски и германски оръжейни компании създават местни компании в Украйна

...
Френски и германски оръжейни компании създават местни компании в Украйна
Коментари Харесай

Франция и Германия проправят път за производство на оръжия в Украйна

Френски и немски оръжейни компании основават локални компании в Украйна за поддръжка на оръжия, това се възприема катопърва стъпка към производството на оръжия в тази страна, написа POLITICO.


Тази седмица Федералната работа за картели на Германия даде зелена светлина на препоръчано взаимно дружество сред Rheinmetall, немски производител на оръжия, и Ukrainian Defence Industry, украинска държавна отбранителна група. Френският министър на защитата Себастиен Лекорню пътува до Киев тази седмица с към 20 френски реализатори от оръжейния бранш, в това число Thales, MBDA, Nexter и Arquus, с цел да улесни партньорствата с украински публични лица.

В петък украинската столица беше хазаин на Форума на отбранителната промишленост, оръжеен панаир, на който участваха 165 отбранителни компании от 26 страни. На събитието украински публични лица се срещнаха непосредствено с шефове на отбранителни компании, с цел да подпишат контракти, без да минават през западните държавни управления, за изследване на опциите за взаимно произвеждане и даване на съответни данни за техните потребности в битката против пълномащабното навлизане на Русия. Целта е да се „ ускори взаимната продукция и съдействието за подсилване на Украйна ина нашите сътрудници “, сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба по-рано тази седмица.

Оръжейният панаир се организира, до момента в който западните армии, изключително в Европа, доближават лимита на това, което могат да дадат на Украйна от личните си ресурси. През последните няколко месеца Украйна се опита да разшири личната си оръжейна промишленост, частично тъй като изборите в Съединени американски щати през 2024 година може да значат завръщане на Доналд Тръмп като президент. Бившият водач загатна, че няма да окаже огромна поддръжка на Киев, в случай че завоюва втори мандат. Докато Киев се готви за дълга война, столици като Париж се стремят да преминат от дарения към контракти и съдействие с частния бранш.

Френският дирек

През миналата седмица френски публични лица започнаха да насочат ново обръщение: Франция не може повече да дава оръжия на Украйна и вместо това ще включи украинските чиновници в отбранителната промишленост на страната. Според държавен отчет Франция е доставила на Украйна оръжия на стойност 640,5 милиона евро през 2022 година, в това число 704 ракетни установки и портативни противотанкови ракетни установки, 562 картечници, 118 ракети и ракетни установки и 60 бронирани бойни машини гратис. „ Не можем да продължим да лишаваме запаси от нашите въоръжени сили за неопределен срок, в противоположен случай ще навредим на нашите лични отбранителни качества и равнищата на образование на нашите войски “, сподели Лекорню пред френска телевизия. Създаването на мостове сред украински чиновници и френски компании ще „ сътвори дълготрайна непоклатимост и договорни връзки за муниции и поддръжка “, сподели той пред законодателите два дни по-късно. В Киев тази седмица шефове на френски оръжейни компании подписаха контракти с Украйна за артилерия, бронирани транспортни средства, дронове и неутрализиране на мини, в това число за съдействие в раздраната от война страна. Според Le Figaro френската компания Arquus подписа писмо за желание, с цел да обезпечи поддръжката на бронетранспортьорите и може да конфигурира индустриално оборудване в бъдеще. Главният изпълнителен шеф на компанията Nexter Николас Шамуси, която създава самоходната гаубица Caesar, също търси локален сътрудник за основаване на взаимно дружество за поддръжка. Френският стартъп Vistory ще построи две заводи за 3D щемпел за произвеждане на аварийни елементи, съгласно La Croix.

Германия, Швеция и Англия

Промяната на Франция идва на фона на сходни проекти с английския производител на оръжие BAE Systems и шведското държавно управление. През август Киев и Стокхолм подписаха декларация за желание за задълбочаване на съдействието „ в производството, употребата, образованието и обслужването “ на платформата Combat Vehicle 90 (CV90), създадена от шведския клон на BAE Systems. Няколко дни по-късно BAE Systems разгласи, че ще сътвори локално дружество, което да усили производството на 105 мм леки артилерийски оръдия.

Решението на немския орган за защита на конкуренцията тази седмица да даде зелена светлина на взаимното дружество на Rheinmetall с украинската отбранителна промишленост. Това дружество ще бъде основано в Киев и ще работи извънредно в Украйна. Като цяло решението на немския орган проправя пътя за партньорство, предопределено за поддръжка и обслужване на военни транспортни средства. Това ще включва „ сглобяване, произвеждане и създаване на военни транспортни средства “. И двете страни се надяват в последна сметка да разработят взаимно военни системи, „ в това число за следващ експорт от Украйна “. Изпълнителният шеф на Rheinmetall Армин Папергер изрази предпочитание да създава идващото потомство танк Panther в Украйна - до 400 на година. Въпреки че към момента е първообраз, новият танк ще бъде правоприемник на главния военен танк Leopard 2 на компанията. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР