Френски апелативен съд потвърди присъда на Джеф Кунс за плагиатство

...
Френски апелативен съд потвърди присъда на Джеф Кунс за плагиатство
Коментари Харесай

Апелативен съд потвърди присъда на Джеф Кунс за плагиатство

Френски апелативен съд удостовери присъда на Джеф Кунс за плагиатство от фотография в скулптурата " Голи ", заяви Агенция Франс Прес.

Първоначалната присъда е от 2017 година против американския създател и френския център за модерно изкуство " Жорж Помпиду ", където е трябвало да бъде изложена порцелановата статуя на две прегърнали се голи деца. Тогава съдът дефинира обезщетение от общо 20 000 евро за наследниците на фотографа.

Джеф Кунс дължи на фамилията на фотографа и 4000 евро за това, че е разгласил противоречивата творба на интернет уеб страницата си.

Творецът не е наказан персонално, а като шеф на компанията си " Джеф Кунс ЛЛС ".

Скулптурата " Голи " не е била изложена, както е било планувано, в ретроспективата на Джеф Кунс от ноември 2014 година до края на април 2015 година в центъра " Помпиду ", като публично е посочено, че тя е била развалена при превоза. Тя обаче към този момент е била отпечатана в материалите за изложбата, продавани на посетителите и е била показана в разнообразни репортажи, написа Българска телеграфна агенция.

Джеф Кунс основава порцелановата статуя " Голи " през 1988 година Екземпляр от нея е продаден за 8 милиона $ през 2008 година

Според френския съд тази статуя е плагиат на фотографията " Деца " на Жан-Франсоа Боре, популяризирана през 1975 година като пощенска картичка. На нея двете голи деца са в идентична поза.

Това е трета присъда против Джеф Кунс във Франция.

Боре, който умира през 2014 година, е прочут портретен фотограф и пионер на черно-белите фотоси на голи тела. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР