Френски апелативен съд отмени присъда срещу най-високопоставения католически духовник в

...
Френски апелативен съд отмени присъда срещу най-високопоставения католически духовник в
Коментари Харесай

Оправдаха френски духовник, прикривал свещеник, обвинен, че насилва деца

Френски апелативен съд анулира присъда против най-високопоставения католически свещеник в страната, съобщи ДПА, като се базира на локални медии.

Кардинал Филип Барбарен бе наказан на по-долна инстанция през март предходната година по обвиняване, че не е съобщил за изказвания за полово малтретиране на деца от духовник. 69-годишният Барбарен бе приет за отговорен по обвиняване, че не е уведомил управляващите за неведнъж отправени изказвания против духовник, обвинен, че е направил полово принуждение против десетки деца през 80-те години на предишния век, предава Българска телеграфна агенция.

Кардиналът от Лион апелира постановената му шестмесечна условна присъда и през днешния ден апелативен съд я е отменил.

След като бе приет за отговорен предходната година, Барбарен предложи да се отдръпна като архиепископ на Лион, само че папа Франциск не одобри оставката му поради обжалването на присъдата.

Решението на апелативния съд на процедура удовлетвори искане на прокуратурата. На по-долната инстанция тя съобщи, че уликите против кардинала или се отнасят до събития с изтекла отминалост, или не потвърждават, че е осъществено закононарушение.

Преди това, през 2016 година, прокуратурата приключи авансово следствие против Барбарен, само че делото въпреки всичко бе заведено в съда от асоциация на потърпевши.

Обвиненият за насилствените дейности духовник застана пред съда по-рано този месец, а присъдата против него се чака да бъде произнесена на 16 март. Прокуратурата изиска най-малко осем години затвор по това дело. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР