Френската полиция претърсва министерството на правосъдието като част от разследване

...
Френската полиция претърсва министерството на правосъдието като част от разследване
Коментари Харесай

Полицаи претърсват правосъдното министерство на Франция заради министъра

Френската полиция претърсва министерството на правораздаването като част от следствие на спор на ползи против министъра на правораздаването, сподели източник на Агенция Франс Прес.

Ерик Дюпон-Морети беше назначен за министър на правораздаването предишното лято в спорен ход на президента Еманюел Макрон, който раздразни някои магистрати и прокурори, които смятаха, че назначението на парадиращия юрист е надълбоко несвоевременно.

Юридическият съд на републиката (CJR), единственият френски орган с власт да съди министри за хипотетични злоупотреби, осъществени по време на ръководството им, откри следствие през януари против Дюпон-Морети за спорове на ползи заради предходната му работа.
 Протест на служители на реда в Париж Протест на служители на реда в Париж
Десетки служители на реда излязоха в петък вечерта на митинг във френската столица Париж, съобщи БНР. Поводът за недоволството им са изказвания...

Разследването стартира след тъжби, подадени от три магистратски съюза и антикорупционното съдружие Anticor.

Френският седмичник „ Канар Аншане “ заяви тази седмица, че самият Дюпон-Морети скоро ще бъде свикан от магистратите на CJR за разпит.

В необикновен ход самият министър председател Жан Кастекс беше разпитан от CJR като очевидец по делото на 7 юни.

В основата на обвиняванията стои административното следствие, разпоредено от Дюпон-Морети през септември против трима магистрати от мощната Национална финансова прокуратура (PNF). Те участваха в следствие, ориентирано към идентифициране на къртицата, за която се твърди, че е уведомил някогашния президент Никола Саркози и юриста му Тиери Ерцог, че са подслушвани по дело за корупция.
бонус - половин милион, скрити в мазето " alt= " Скромен апартамент в Париж върви с бонус - половин милион, скрити в мазето " class= " image wp-post-image no-display appear lazyload " dsrc= " https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/news/2017/08/17/0886495001502975125_1504789_144x110.webp " > Скромен апартамент в Париж върви с бонус - половин милион, скрити в мазето
Френската полиция проверява мистериозно изобретение на над половин милион евро в брой, открити в куфар в заключена изба под парижки апарт...

И двамата са наказани по това дело на по една година затвор, макар че е малко евентуално да влязат зад решетките.

Като юрист по отбраната, Дюпон-Морети - плашеща фигура, която оприличи правосъдната зала с спектакъл – си завоюва прякора на " Оправдателят ", отпратка към филмите за Терминатора, поради репутацията си в оправдаването на клиентите. Дюпон-Морети се закле още през 2018 година, че в никакъв случай няма да бъде министър на правораздаването, заявявайки, че на никой няма да му хрумне „ изцяло неуместната “ концепция - „ и почтено казано, в никакъв случай няма да приема такова нещо “.

През 2019 година той даже взе участие в личния си сценичен моноспектакъл, наименуван „ Ерик Дюпон-Морети в бара “.

Когато беше назначен за министър на правораздаването през лятото на 2020 година, ръководителят на съюза на магистратите USM Селин Паризо съобщи, че назначението на човек, " който е толкоз колеблив и с подобен пренебрежение към правосъдната власт ", е еднакво на " оповестяване на война ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР