Френската писателка Ани Ерно е носителят на Нобелова награда за

...
Френската писателка Ани Ерно е носителят на Нобелова награда за
Коментари Харесай

Френската писателка Ани Ерно е носителят на Нобелова награда за литература

Френската писателка Ани Ерно е носителят на Нобелова премия за литература. Това разгласи одеве Нобеловият комитет в Стокхолм. Церемонията по оповестяването на спечелилия стартира през днешния ден в 13.00 ч. Централно европейско време (14.00 ч. българско).

Ани Ерно получава най-престижната литературна премия " за смелостта и остротата, с която разкрива корените, отчужденията и груповите ограничавания на персоналната памет ".

Както и всички останали лауреати, Ерно ще получи 18-каратов златен орден и чек за към 900 хиляди $.

Ерно е родена на 1 септември 1940 година в Нормандия. Сред на-известните ѝ произведения са романите " Мястото " (1983) и " Обикновена пристрастеност " (1992).
Носител е на голям брой литературни оценки. През 2019 година печели премията " Грегор декор Рецори " за " Una Donna " и попада в кратияк лист за Международна премия " Мен Букър " за " Годините ". През 2018 година получава премия " Хемингуей " за изцяло творчество.

„ Събитието “, един от най-популярните романи на Ерно, излиза на френски през 2000 година и споделя за личния ѝ незаконен аборт като студентка във Франция преди събитията от 1968 година

Миналата година мемоарното четиво бе екранизирано от режисьорката Одри Диван в едноименния филм, който завоюва „ Златен лъв “ във Венеция. Филмът бе показан и у нас.

У нас Ани Ерно е превеждана още през 80-те години - новелата ѝ " Мястото " излиза в общ том на издателство „ Народна просвета “ дружно с „ С най-хубавия спомен “ на Франсоаз Саган и „ Добри момчета “ на Патрик Модиано, напомня „ Сега “. През 1994 година издателство “Прозорец “ пуска на български и книгата ѝ „ Обикновена пристрастеност “.

По-голямата част от обществеността очакваше тазгодишният Нобелов лауреат за литература да е създателят на „ Сатанински строфи “ Салман Рушди, който пострада тежко от нахлуване с нож преди месец. Сред любимците за тази година бяха също японецът Харуки Мураками, французинът Мишел Уелбек и канадката Маргарет Атууд. Букмейкърите обаче не са изпускали от взор Ерно - тя бе миналогодишният избор на къщата за залози Nicer Ods, а през 2022 година още веднъж бе с доста високия коефициент 5:1.

От фондацията оповестиха, че са взели решение да поканят лауреатите за 2022 година дружно с тези от 2020 година и 2021 година на Седмицата на Нобеловите тържества през декември. Те ще участват на връчването на оценките, а по-късно ще се включат и в специфичното празненство в кметството в Стокхолм.
Церемониите в Стокхолм и Осло, на които лауреатите получават премиите си, по традиция се насрочват за 10 декември - денят, в който се отбелязва годишнина от гибелта на Алфред Нобел. Последните две години те се организираха главно в онлайн формат поради пандемията от COVID-19.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР