Френската министър-председателка Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната

...
Френската министър-председателка Елизабет Борн предупреди, че има риск за страната
Коментари Харесай

Тази безпрецедентна ситуация представлява риск за Франция

Френската министър-председателка Елизабет Борн предизвести, че има риск за страната след парламентарните избори, на които обединението на президента Еманюел Макрон загуби безспорното си болшинство в Националното заседание - долната камара на Народното събрание, съобщи Франс прес.

Тази " невиждана обстановка съставлява риск за нашата страна ", акцентира Борн в телевизионно изказване след втория тур на изборите през вчерашния ден, който бе белязан от пробив на левицата и на крайната десница. В същото време тя изрази подготвеност да стартира да работи още от през днешния ден за " образуване на работно болшинство ", като се аргументира, че това " няма опция ".

Ще би трябвало да бъдат взети поради многочислени фактори и да бъдат реализирани " подобаващи взаимни отстъпки, с цел да се работи в интерес на Франция ", акцентира Борн.

Френският министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер разяснява, че резултатите от изборите не вършат страната неуправляема. " Ще би трябвало да се прояви огромно въображение ", с цел да продължим напред, съобщи в това време той пред телевизия " Франс 2 ".

Льо Мер също назова обстановката " невиждана ", само че омаловажи смисъла на изборните резултати, като акцентира, че образуването на болшинство към президента Макрон е " единствената мощ, способна да ръководи Франция ".

Лидерът на лявата съпротива във Франция Жан-Люк Меланшон съобщи, че парламентарните избори в страната преди всичко са крах за президента Еманюел Макрон, съобщи Франс прес, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Това е на първо място избирателен неуспех за Макрон ", сподели сбито Меланшон след творби през днешния ден втори тур на изборите.

Френският президент, който е центрист либерал, бе избран отново през април и постави предишния месец клетва за втори мандат на поста. Неговата коалиция " Заедно! " обаче загуби безспорното си болшинство в Националното заседание, долната камара на френския парламент, което ще затрудни прокарването от Макрон на неговата политическа стратегия.

" Това е изцяло непредвидена обстановка, безусловно нечувана, разгромът на президентската партия е цялостен и няма да има никакво болшинство ", съобщи Меланшон.

Според първите прогнози лявата коалиция Нов екологичен и обществен национален съюз печели сред 150 и 200 места в 577-членното Национално заседание.

Това ѝ отрежда ролята на най-голямата опозиционна мощ във Франция.

Марин Льо Пен, лидерката на крайнодясната партия " Национален общ брой ", която отбелязва извънредно положително показване на втория тур на парламентарните избори във Франция, съобщи, че фракцията ѝ ще бъде непреклонна, само че виновна съпротива, съобщи Франс прес.

Парламентарната група, с която ще се снабди " Националният общ брой " в идващия парламент, " ще бъде най-голямата в историята на нашето политическо семейство ", съобщи Льо Пен пред симпатизанти в Енан-Бомон, Северна Франция, където бе безапелационно избрана отново за депутат.

На базата на данните от екзитпол се чака " Националният общ брой " да завоюва сред 60 и 100 места в Народното събрание. Формацията за първи път от 35 години ще разполага с задоволително депутати, с цел да образува своя лична група в долната камара на Народното събрание, отбелязва Франс прес.

" Републиканците " ще останат в съпротива, съобщи водачът на френската консервативна партия Кристиан Жакоб след творби през днешния ден втори тур на парламентарните избори в страната, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че " Републиканците " са считани за евентуален сътрудник на обединението " Заедно! " на президента центрист Еманюел Макрон. Той загуби на изборите болшинството си в Националното заседание.

Друг вид пред Макрон е да ръководи с държавно управление на малцинството, което ще би трябвало да търси поддръжка в долната камара на френския парламент при гласуването на всеки импортиран от него законопроект.

Според планирани резултати " Републиканците " печелят към 60 места в 577-членното Национално заседание. Консервативната партия може да се окаже в ролята на съдия, макар че загуби статута си на първа опозиционна мощ в долната камара на френския парламент, отбелязва Франс прес.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР