Френската компания Веолия, която в България притежава варненското парно и ...

Френската компания Веолия, която в България притежава варненското парно и

Веолия ще управлява 30 години парното на Ташкент

Френската компания " Веолия ", която в България има варненското парно и е мажоритарен акционер в концесионера на " Софийска вода ", е сключила контракт за 30-годишно ръководство на централната отоплителна система на узбекската столица Ташкент, която доставя услуги на 1.2 млн. поданици.

Дългосрочният контракт, подписан с общината на Ташкент и изготвен с консултантската помощ на Азиатската банка, планува и рационализация на топлофикационната система, оповестиха от " Веолия ".

Досега услугата за 45 на 100 от жителите на града е била обезпечавана от " ТашТеплоЕнерго ". Системата е употребила 3 огромни топлоцентрали на естествен газ (две от които държавни) и 200 местни подгряващи вода уреди. Мрежата е с дължина 1926 км, а 73 % от нея се открива подземен. В обслужвания периметър на топлофикационната услуга влизат 13 177 здания (9174 жилищни и 4003 търговски и административни).

Предприятието е работило неефективно и на загуба, като качеството на услугата се е влошавало непрекъснато от 1990-те години насам и се стига до решаването за вкарване на външен шеф.

Създадено е обществено-частно партньорско сдружение " Веолия Енерджи Ташкент " за 30 години, с което делът в " Веолия " втоплофикационния бранш на Узбекистан ще е 70%. Това е първият контракт за обществено-частно партньорство от сходен темперамент в страната и в обществения бранш.

Общият размер на договорката е 13.448 милиарда евро, като от страна на " Веолия " ще бъдат обезпечени 1.385 милиарда евро в номинално изражение. 3,359 милиарда ще бъдат обществените средства, част от които ще дойдат посредством стойността от услугите, а другата-посредством държавна дотация.

Очаква се 50% увеличение на успеваемостта на топлофикационната услуга посредством направената система за реализиране на основни индикатори.

Източник: mediapool.bg