Френската компания Total, акционер в проекта „Ямал СПГ“ е закупила

...
Френската компания Total, акционер в проекта „Ямал СПГ“ е закупила
Коментари Харесай

Френската компания Total купи първата си партида LNG от проекта „Ямал СПГ“


Френската компания Total, акционер в плана „ Ямал СПГ “ е закупила първата си (поредната по проекта) партида полутечен природен газ по плана, оповестява Интерфакс.

По думите на представителя на компанията, партидата е натоварена в четвъртък на пристанището Сабета на танкера Boris Vilkitsky и продадена при изискванията на DES. Танкерът ще се насочи към френското пристанище Дюнкерк.

Това е втората партида от полутечен природен газ (LNG) от началото на 2018 година До края на 2017 година са експортирани три товара.

„ Ямал СПГ “ пусна първата линия на завода при започване на декември. До началото на доставките на LNG по дълготрайни контракти, които ще стартират да се реализират през второто тримесечие, компанията ще продава газа по спотови контракти, при изискванията на DES, доставяйки товарите на танкери. Засега танкерите ще се насочат по западно направление по Северния морски път и ще разтоварват газа на европейските пристанища.„ Ямал СПГ “ е продавал партиди по 73 хиляди тона. Предвид цената на тържищата NBP и TTF всеки танкер може да носи облага от порядъка на 20 млн. евро.
Както бе обявено първата партида по този план закупи швейцарският търговец на „ Новатек “ Novatek Gas&Power (NGP) като го продаде на малайзийската Petronas. Танкерът разтовари LNG на терминала във Англия Isle of Grain, само че газа не постъпи в газотранспортната система на страната.

Другият акционер по плана „ Ямал СПГ “ - CNPC купи втората партида, която бе разтоварена в пристанището на Ротердам Gatе.

Купувачите на третата и четвъртата партида не се оповестяват. Третата партида бе разтоварена на френското пристанище Montoir de Bretagne, а четвъртата се възнамерява за разтоварване в пристанището на Англия Milford Haven.

Така от момента на стартирането на „ Ямал СПГ “ са експортирани 370 хиляди тона полутечен природен газ. LNG-пазарът допуска по-голяма еластичност, като другите партиди могат да се препродават и пренасочват към разнообразни пазари според от конюнктурата.

„ Ямал СПГ “ строи на основата на Южно-Тамбейското находище цех за полутечен природен газ с три линии, всяка с по 5,5 млн. тона годишно. В края на 2017 година бе пусната първата линия
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР