Френската икономика официално е в рецесия и отчита спад от

...
Френската икономика официално е в рецесия и отчита спад от
Коментари Харесай

Франция официално е в рецесия

Френската стопанска система публично е в криза и регистрира спад от 5,8 на 100 за първото тримесечие вследствие на ограничаващите ограничения, въведени от средата нта март за ограничение на разпространяването на Ковид-19. Това сочи предварителна оценка на Националния статистически инстут (Insee), представена от Франс прес.

Това е най-големият спад в историята на тримесечните оценки за брутния вътрешен артикул (БВП) от началото им през 1949 година и той мощно надвишава пониженията през първото тримесечие на 2019 година (-1,6 на сто) и от второто тримесечие на 1968 година (-5,3 на сто), прецизира институтът.

След свиването на Брутният вътрешен продукт с 0,1 на 100 през последното тримесечие на 2019 година, сегашният спад удостоверява, че Франция фактически е навлязла в криза.

Оценката на статистическия институт дава отговор на планувания от френската централна банка спад от към 6 на 100 през първите три месеца на годината.

Разходите на семействата са намалели невиждано с 6,1 на 100 след затварянето на доста магазини, заведения за хранене и кафенета по решение на държавното управление.

Инвестициите на фирмите също бележат тежък спад от 11,8 на 100, осведоми Българска телеграфна агенция.

Така вътрешното търсене е асъдействало за понижаване на Брутният вътрешен продукт с 6,6 пункта през миналото тримесечие.

Първото доказателство за икономическата рецесия от началото на епидемията е свиването на външната търговия: -6,5 на 100 при износа и -5,9 на 100 при вноса. Това понижава Брутният вътрешен продукт с 0,2 пункта.

Правителството предвижда на този стадий спад на Брутният вътрешен продукт с 8 на 100 през тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР