Фразата „случи се това, което отдавна очаквахме“ не подхожда особено

...
Фразата „случи се това, което отдавна очаквахме“ не подхожда особено
Коментари Харесай

Голямото британско наказание за Русия, което изуми света

Фразата „ случи се това, което от дълго време чакахме “ не подхожда изключително в тази ситуация. Просто тъй като събитията във Англия се развиха ненадейно. От случая в градчето Солсбъри до страховитото интернационално възмездие против Русия в действителност изминаха единствено девет дни. Да напомним хронологията на този супербърз турбоскандал.

Това разяснява Виктор Мараховский от РИА "Новости ".

Вечерта на 4 март в пицария в британската провинция са открити в безсъзнание възрастен мъж и млада жена. Сутринта на 5 март към този момент на всички е известно, че това са бивият полковник от ГРУ и някогашен разузнавач на английското разузнаване Скрипал и неговата щерка.

След едно денонощие, на 7 март, полицията към този момент е открила, че Скрипал е токсичен с „ нервно-паралитично вещество “. А външният министър на Англия Борис Джонсън напомня от трибуната „ отравянето на Литвиненко “ и заплашва, че в случай че се откри намесата на Русия, отговорът ще е нечовечен.

Четири дни по-късно, на 12 март, министър председателят Тереза Мей оповестява, че английски учени са разпознали отровата и това е веществото „ Новичок “, създавано в Съюз на съветските социалистически републики през 80-те години. И никой различен, с изключение на Русия, не има това вещество. Тозчас Мей насочва неочакван ултиматум към Руската Федерация с искане „ да даде цялостни и изчерпателни пояснения за отравянето на Скрипал до среднощ на 13 март “. И тогава ще решим дали Русия е злодейка или просто не управлява химическите си оръжия. Ако отговорът не бъде „ задоволително безапелационен “, то случилото се ще бъде обсъждано като нелегално потребление на мощ против Обединеното кралство – с всички произлизащи от това последствия.

Британски военни вземат участие в следствените дейности, свързани с отравянето на Сергей Скрипал.

Русия обаче, неизвестно за какво, (явно вкочанена от ужас) не се хвърли да се оправдава. В коментар пред Би Би Си Путин предложи на първо време „ да си изяснят случая “, а след това да безпокоят нуклеарната страна. Руското външно министерство вежливо помоли, в сходство с Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, да му бъде даден достъп до материалите от следствието, както и проба от веществото – въобще някакви съответни доказателства (но на това унизително условие да съблюдава интернационалните правила Англия, естествено, не реагира).

Пътьом светът разбра, че Мей послъгва. Че Русия от дълго време и в период е унищожила запасите си от химически оръжия (за разлика от Съединени американски щати, които към момента разполагат с такива). Че основателят на „ Новичок “ живее от 20 години в Съединени американски щати и още преди 10 е издал книга, в която разкрива формулата на своето създание. И в този момент тя се знае от всички. И по този начин нататък....

През това време всички започнаха да се надпреварват да протягат ръка за помощ на Англия: първи и без всевъзможни ангажименти паралелно до нея застанаха прибалтийските тигри и Полша, накъде без тях. После безусловната си поддръжка показаха Франция и Германия. Последната решаваща помощ пристигна от държавния секретар на Съединени американски щати, който часове по-късно бе пратен в оставка.

Междувременно английското външно министерство пусна кахърен пропаганден клип, в който се споделя, че „ Русия се пробва да унищожи международния ред “.

В среднощ на 13 март, откакто не получи отговор от подлите казаци, министър председателят Тереза Мей свика Съвета за национална сигурност.

И в сряда светът видя това, което видя.

Няма никакво подозрение, че Скрипал е токсичен от Русия, заяви Мей. Ето, ние й дадохме опция да се оправдае, а тя не пожела. И изобщо, Русия от дълго време се вре на всички места с нейните хакери, войски и агитация (викове на депутати: „ Ами малайзийският боинг! “). Време е да й дадем нечовечен и съдбоносен отпор. Ще изгоним 23 съветски дипломати (викове: „ Изгонете и посланика, той също се меси и въздейства! “). Оттегляме и поканата си за посещаване към Сергей Лавров. А кралското семейство и наша публична делегация няма да участват на международното състезание по футбол (викове: „ А за какво да не й отнемем целия шампионат?! “). Не, по този начин повече не може. Ще обсъдим с Европа нашата обща енергийна самостоятелност (викове: „ Ако Берлин е наш съдружник, да се откаже от „ Северен поток-2 “). Утре привикваме НАТО, с цел да обсъдим този въпрос (викове:„ Нека да уплашим Русия с нашите дейности! “). Може даже да арестуваме съветски държавни активи в страната ни, в случай че преценим, че се употребяват в наша щета. Руската стопанска система е двойно по-слаба от нашата, дано отслабне още (интересно от кое място Мей разполага с тези данни: по номинален размер на Брутният вътрешен продукт английската стопанска система изпреварва съветската единствено с една трета). Заедно с целия останал свят ще се противопоставим на съветската експанзия (аплодисменти, прерастващи в аплодисменти и крясъци: „ Вие сте желязната лейди! “)

Може и да пресилвам малко, само че нищо не съм си измислил.

Световната мрежа – от елементарните консуматори до Джулиан Асандж, ехидно се надсмива над Мей и пита къде са й въпреки всичко доказателствата. Руският интернет прелива от обидни фотоси и стихчета. Британският интернет измисли химическото оръжие „ Брексичок “ и упрекна Мей, че трови с него цялото кралство. Има и такива, които питат за какъв демон й е на Русия да трови предателя, лежал няколко години в съветски затвор и от дълго време сменен с Англия. И за какво й е да го прави тъкмо преди изборите. Както и дали въпреки всичко няма да има следствие. Но тговорът на всички тези въпроси е един: „ Русия разрушава международния порядък “.

Западноевропейските водачи лукавят, че не е хубаво да се употребяват химически оръжия, че казусът изисква задълбочено и съществено и деликатно следствие и приканват Русия „ да взе участие “.

Руският външен министър обаче с каменно лице ги отпрати да повикат някой възрастен, който е чел конвенцията за възбрана на химическите оръжия и има разбиране от интернационалното право.

"Газпром " разгласи, че закрива представителството си в Лондон и приключва активността си там.

Анализаторите питат с неразбиране „ какво се случи? “ и „ за какво по този начин се опозориха? “.

Но аз ще се спра единствено на един аспект от вероятните пояснения. Има една съществена причина за цялото това международно неразбиране. Светът е шокиран от разминаването сред личната си визия за Англия и тази жалка клоунада, която следи „ в действително време “. Ако на мястото на Англия беше Украйна, на никой нямаше да му направи усещане.

Това е горчивата истина. Жертва сме на клишетата ( интензивно пропагандирани от прелестната английска всеобща култура), съгласно които в Лондон седят едни външно сдържани и необикновено хитри лейди и джентълмени, които иронично насочат остроумни забележки и тихомълком, без непотребни конвулсии и нервности, ръководят света.

А в реалност следим скечовете на Бени Хил по сюжет на Монти Пайтън. Търчи желязната лейди и крещи: „ О, боже! Някой е отровил шпионина! Трябва незабавно да пратим ултиматум на Русия! “. Мълчание. „ О, боже! Русия не ни дава отговор! Тогава дано Берлин се откаже от газопровода и НАТО да измисли там нещо! “ Мълчание. И по този начин нататък...

А в действителност се случва нещо изцяло обикновено. Историята познава доста образци на велики култури, които надживяват величието на страните, в които са се зародили. Още римляните, прекланяйки се пред класическата гръцка просвета, са недоумявали що за жалки елини са техните съвременници. Марк Твен също е бил шокиран от разминаването сред Италия на оперите и музеите и тази Италия, която му се показва в реалност.

А ние живеем в XXI век, когато спокойно и взаимно съществуват действителната Англия, в която министър председателят разиграва нервности и става за смях, и виртуалната Англия, в която свръхлюде в сака от туид сдържано пият чай и хитроумно сглобяват комбинации.

Превод: "Гласове "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР