Французинът Франсоа Габар постави световен рекорд за обиколка на планетата

...
Французинът Франсоа Габар постави световен рекорд за обиколка на планетата
Коментари Харесай

Французин обиколи Земята с яхта за рекордно време

Французинът Франсоа Габар сложи международен връх за обиколка на планетата с яхта, откакто приключи своето странствуване в границите на 42 дни и 16:40.35 часа. С това той усъвършенства с към 6 дни и 10 часа достижението на своя съотечественик Тома Ковил от предходната година.

Габар пресече финалната линия на остров Уесан, северозападната част на Франция, в 1:45 по Гринуич в неделната заран.



" Това беше цялостна полуда. Все още не мога да допускам какво направих. Нужно е да намериш верния баланс - да преодоляваш огромна територия, само че не наложително с 40 възела, тъй като другояче ще допуснеш неточност. Трудно е, само че това е моята работа. В течение на обиколката научаваш по кое време и по какъв начин твоята яхта се държи най-добре ", съобщи 34-годишният мореплавател, който стартира своето странствуване на 4-и ноември.

Габар покри земната повърхнина с 30-метрова яхта, с която сложи и няколко други върха. Сред тях са най-бързо навигиране през Тихия океан (7 дни и 15:15 часа) и най-голямата отдалеченост, преодоляна за един ден (1355 километра). Той направи това с мъчно постижимата върхова скорост от 35 възела (64.75 км/ч).

Организаторите на околосветската обиколка следяха Габар със спътник, а френските военноморски сили го следиха със аероплан " Falcon 50 ".

Quelles images!
Magnifique spectacle dans le Goulet de @BrestFr pour saluer l'arrivée de @francoisgabart à bord du #trimaranMACIF! pic.twitter.com/2TiJigWBbX
— trimaranMACIF (@trimaranMACIF) December 17, 2017
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР