Франция започна изтеглянето на войските си от Мали с предаването

...
Франция започна изтеглянето на войските си от Мали с предаването
Коментари Харесай

Франция се изтегля от Мали

Франция стартира изтеглянето на войските си от Мали с предаването въз основата " Менака " на малийските управляващи, заяви генералният щаб на френските въоръжени сили, представен от Анадолската организация.

Пребазирането е част от рамката, сложена от президента Еманюел Макрон през февруари, с цел да се преразпределят силите на френската интервенция " Бархан " в региона на Сахел отвън Мали, се споделя в изказване на Министерството на защитата на Франция.

Франция бе разположила почти 4600 бойци в границите на интервенция " Бархан " , която започва през 2014 година, за битка с тероризма в страните Мали, Нигер, Буркина Фасо, Чад и Мавритания.

Френските сили в този момент са преместили военната логистика от " Менака " на 1340 километра в Ниамей, столицата на Нигер , където ще продължат антитерористични интервенции в региона на Сахел.

През април, откакто френските войски предадоха военната база в малийския град Госи, малийската войска упрекна Франция, че е скрила " всеобщ гроб " на територията ѝ. Франция отхвърли обвиняванията.



На фона на враждебни връзки с Франция, военното държавно управление на Мали през май анулира съглашението за съдействие в региона на защитата, уреждащо статута на френските сили (SOFA) и подреди на френските войски, както и на европейските сили под командването на европейските сили " Такуба " да изоставен страната .

Още предходната година бяха открити връзки с съветската частна военна компания " Вагнер " - решение, което беше необятно наказано от Франция, Европейски Съюз и НАТО.

Европейският съюз (ЕС) разгласи през април, че ще спре част от образованието си на въоръжените сили на Мали. Върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел изясни този ход с неналичието на гаранции от управляващите в Мали, че съветските военни реализатори няма да се намесват в работата.

Руски бойци са били ситуирани в град Тимбукту в северната част на Мали, с цел да образоват малийски сили в база, освободена от френски войски предишния месец. Това разгласи представителят на армията на Мали, съобщи " Ройтерс ".

Правителството на Мали съобщи през декември предходната година, че " съветски инструктори " са пристигнали в страната , само че Бамако и Москва до момента са дали малко детайлности за разполагането, в това число за това какъв брой съветски бойци вземат участие или каква е точната им задача.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР