Франция въвежда вечерен час в борбата с COVID-19. В Париж

...
Франция въвежда вечерен час в борбата с COVID-19. В Париж
Коментари Харесай

Край! Заключиха французите по домовете им заради К-19

Франция вкарва вечерен час в битката с COVID-19. В Париж и още осем огромни обитаеми места се не разрешава напускането на домовете след 21 часа. Страната продължава да бъде една от водещите в Европа с най-вече новозаразени. 23 000 са записаните случаи за последното денонощие.

12 000 служители на реда ще бъдат назначени в допълнение, с цел да наблюдават съблюдава ли се вечерният час във Франция. Забраняват се всички фамилни събирания, сватби и тържества. Въпреки крутите ограничения, в страната няма да бъде въвеждана цялостна карантина.

Вечерният час визира 20 милиона поданици, които няма да имат право да напущат домовете си сред 21 вечерта и 6 сутринта. Освен Париж, измежду останалите по-големи градове, наранени от мярката, са Марсилия, Тулуза, Монпелие и Лион, оповестява Нова тв.

„ Ако се придържаме към вечерния час в продължение на шест седмици, в случай че поемем групова отговорност за понижаване на контактите посред ни, считам, че ще можем да стартира последователно отваряне”, разгласи френският президент Еманюел Макрон.

Полицейски патрули и мобилна апликация ще наблюдават за съблюдаване на вечерния час, а санкцията за извършители е 135 евро. При рецидив тя ще доближава 1500 евро.

Забраната визира и публиката по културни и спортни събития. Очакваните с интерес мачове от Шампионската лига в Париж и Марсилия ще се играят пред празни трибуни.Във Франция се не разрешават фамилните и другарските събирания на повече от шестима души.

Президентът Еманюел Макрон е безапелационен, че страната държи вируса под надзор, само че ще би трябвало да живее с него най-малко до лятото на 2021 година. „ Не сме изгубили надзор. Намираме се в тревожна обстановка, което значи, че не би трябвало нито да оставаме бездейни, нито да изпадаме в паника”, изясни той.

Макар не с имунизацията, която всички чакат, Франция стартира всеобщо имунизиране на популацията против грип, в опит да понижи натиска върху здравната система поради възходящия брой случаи на ковид. Целта на акцията е да доближи до 75% от хората в рискови групи. Сред тях - възрастни над 65 години, бременни, здравни и обществени служащи от първа линия.

„ Само за ден сме продали 150 ваксини. Количество, което нормално продаваме за две седмици. Определено тази година хората са доста по-отговорни към ваксинирането”, разкри фармацевтът Полин Котан.

Докато анонсите на Макрон дадоха поле за изява на най-големите му политически съперници, наричайки Франция „ страната на абсурдите”, а ограниченията оповестени от президента - „ наказване против френския народ”, тази заран полицията нахлу в домовете на шестима някогашни министри и чиновници от кабинета на президента.

Заради обвинявания, че са знаели за настъпващата здравна рецесия още през януари, само че са укривали данни и информация, профилирани елементи влязоха в жилищата на някогашния министър председател Едуар Филип, на двама някогашни здравни министри, както и на сегашния шеф на здравната организация във Франция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР