Франция, в контекста на продължаващата пандемия от коронавируса, успя да

...
Франция, в контекста на продължаващата пандемия от коронавируса, успя да
Коментари Харесай

Франция се надява на поне 5% икономически ръст през тази година

Франция, в подтекста на продължаващата пандемия от ковид, съумя да се измъкне от рецесията и чака растеж на Брутният вътрешен продукт от минимум 5% тази година. Тази прогноза бе оповестена във вторник от президента на Централната банка Франсоа Вилероа де Гало в ефира на радиостанция France Info, предава Агенция " Фокус ". 

" Понастоящем обстановката се усъвършенства. Все още не сме достигнали равнището на предепидемичните индикатори на стопанската система, само че можем да предположим, че рецесията е завършила. Франция мина през доста внезапен спад в развиването и в този момент доближи равнище от почти 5% растеж на Брутният вътрешен продукт по отношение на равнището преди епидемията. Сега стартира вторият стадий, който съгласно нас ще продължи към една година и ще се характеризира с последователно, въпреки и постепенно възстановяване на индикаторите ", увери ръководителят на централната банка на страната. 

„ Прогнозираме, че икономическият напредък на Франция през 2021 година ще доближи най-малко 5% и ще се трансформира в един от най-високите в Европа, доста над междинния. В същото време това ще бъде най-силният напредък на френската стопанска система от съвсем 50 години насам ", споделя Франсоа Вилероа де Гало. 

Той напомни два последни интервала на засилено икономическо развиване във Франция:  " Първият и доста мощен се случи предишното лято след повдигане на карантината - тогава растежът на индикаторите на Франция беше най-значителен в Европа. Вторият скок на интензивността се следи през декември предходната година, когато магазините бяха отворени след втората фаза на карантина ". 

Националният институт за статистика и стопански проучвания (Insee) рапортува в края на февруари, че икономическите и обществени ограничавания, породени от пандемията, са довели до 8,2% спад на френския Брутният вътрешен продукт през 2020 година Преди това институтът предполагаше, че спадът на този индикатор ще бъде 8,3%. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР