Франция стана поредната европейска държава, която се оттегли от спорен

...
Франция стана поредната европейска държава, която се оттегли от спорен
Коментари Харесай

Франция се оттегля от Договора за енергийната харта

Франция стана следващата европейска страна, която се отдръпна от противоречив енергиен контракт в петък, защото не е съчетаем с Парижкото съглашение за климата, заяви " Евронюз ".

Президентът Еманюел Макрон разгласи, че страната му ще се отдръпна от Договора за енергийната харта в коридорите на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел.

" Решихме да се оттеглим от Договора за Енергийната харта, първо тъй като е в сходство с позициите, които сме заели, по-специално с Парижкото съглашение и това, което то допуска, сподели той на конференция. Войната на европейска земя не би трябвало да ни кара да забравяме нашите климатични условия и императивът ни да понижим излъчванията на CO2 ", добави той.

Договорът за енергийната харта беше подписан през 1994 година и има повече от 50 подписали страни, в това число Европейския съюз  и има за цел да насърчи " интернационалното съдействие в енергийния бранш ".
 Европейски Съюз реализира прогрес по ограниченията в енергийната рецесия
Европейски Съюз реализира прогрес по ограниченията в енергийната рецесия

Страните дадоха " зелена светлина " на Европейска комисия да работи по оферти за краткотрайно ограничаване на цените

Но беше подложен на критика, че пази фирмите за изкопаеми горива от държавни регулации , които биха могли да повлияят на евентуалните им доходи.

Германската енергийна компания RWE заведе дело против холандското държавно управление през 2021 година за обезщетение от 1,4 милиарда евро поради решението за последователно прекъсване на въглищата.

Нидерландия разгласи, че ще се отдръпна от контракта по-рано тази седмица, до момента в който Испания, Полша и Германия също възнамеряват да изоставен контракта. Италия се отдръпна от противоречивия контракт през 2016 година

Беше реализирано съглашение за изменение на контракта през юни 2022 година, като Европейската комисия сподели, че модифицираният контракт ще " улесни устойчивите вложения в енергийния бранш ".

Решението на Макрон да се отдръпна от контракта пристигна, откакто Висшият съвет по климата на Франция съобщи , че координираното излизане би било " минимум рисковият вид за съблюдаване на националните, европейските и интернационалните задължения във връзка с климата ".
 Европейски Съюз зове за световен пакт за биоразнообразието по сходство на Парижкото съглашение за климата
Европейски Съюз зове за световен пакт за биоразнообразието по сходство на Парижкото съглашение за климата

То е от основно значение за отбраната на човешкото здраве

Припомняме, че по-рано през днешния ден в Брюксел  Европейски Съюз реализира прогрес по ограниченията в енергийната рецесия.  Страните дадоха " зелена светлина " на Европейската комисия (ЕК) да работи по оферти за краткотрайно ограничаване на цените. 

Голяма част от детайлите обаче към момента не са конкретизирани.

Съвместни поръчки на газ и краткотраен динамичен ценови кулоар за покупко-продажбите с природен газ, с цел да се лимитират неотложно несъразмерните цени се оформиха като вероятни решения в края на първия ден на срещата на върха.

Германия, която беше един от най-силните съперници на тавана на цените, най-сетне даде поддръжката си за кратковременен надзор на разноските за газ, до момента в който не бъде основана нова система за ценообразуване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР