Франция ще предложи на ЕС да бъде въведен праг за

...
Франция ще предложи на ЕС да бъде въведен праг за
Коментари Харесай

Без повече билети за 10 евро? Франция повежда битка срещу евтините полети

Франция ще предложи на Европейски Съюз да бъде въведен предел за минималната цена за полети за понижаване на въглеродните излъчвания.

Министърът на превоза Клеман Боне съобщи, че желае да се " бори против обществения и екологичния дъмпинг " и че " самолетни билети за 10 евро към този момент са невъзможни ", визирайки нискотарифните самолетни компании.

Според него мега ниската цена на билетите " не отразява цената за планетата ни ", оповестява Euronews.

Но дали по-скъпите полети са решени за понижаване на въглеродния отпечатък на авиацията?

Според европейско изследване от 2014 година общо 37% от европейците в никакъв случай не са пътували отвън личната си страна. Тази статистика не се отнася директно до пътуванията със аероплан, само че дава визия за това какъв брой европейци летят.

На този декор, отчет на " Грийнпийс " от юли сочи, че европейските билети за трен са приблизително два пъти по-скъпи от тези за аероплан.  Само за 12 влакови линии е открито, че са бързи, надеждни и по-евтини от полетите по 112-те най-важни маршрута, оценени от " Грийнпийс ".

New analysis reveals train travel is twice as expensive as the polluting flight for the same trip in Europe.

European governments need to make train travel more affordable than #BullshitFlights!#BetterByTrain#ClimateTicketshttps://t.co/XUqXSgGF5npic.twitter.com/EGknuSDVbp
— Greenpeace International (@Greenpeace) July 20, 2023 През май тази година Франция вкара възбрана за някои вътрешни полети. Засегнати бяха линиите, които можеха да бъдат сменени с пътешестване с трен за по-малко от 2,5 часа. Забраната се отнася за три маршрута – от Париж Орли до Бордо, Лион и Нант.
Активисти и организации за отбрана на климата разкритикуваха френското държавно управление, като обявиха, че възбраната не е задоволителна, с цел да се понижат въглеродните излъчвания от авиацията.

Влаковете, които не дават отговор на условията, карат пасажерите да се ориентират към полети.  

Ако желаете да летите от Париж до Барселона или от Париж до Франкфурт, потенциалът на влаковете по тези направления е прекомерно дребен. Този вид ограничения са тояги, само че ни липсват моркови, тласъци, които да накарат хората да трансформират държанието си, счита Джон Уорт, специалист по пътувания и създател на акцията " Влакове за Европа ".

Според него, транспортният министър е неакуратен в изказванието си, че може да летите за 10 евро. Минималните цени за билет в едната посока, включващ всички такси, нормално се движат към 40 и 50 евро.

Едно от вероятните решения може да бъде въвеждането на " такса за постоянно летящи пасажери ". Данъчните ставки ще се усилват според от броя на полетите, които предприемате за една година. " Данъкът за първия полет е невисок и се усилва с всеки идващ полет ", изяснява Джон Уорт.

Но това към момента е мярка " на ръба ".

В Германия търсят способи за редуциране на вътрешните направления. " Ако пътувате от Щутгарт до Сингапур, само че единственият пряк полет потегля от Франкфурт, Германия ще качи този пасажер на трен, свързващ Щутгарт с Франкфурт ", споделя Уорт.

Проблемът е, че в някои страни към момента липсва обвързвана система.

Във Франция може да свържете високоскоростните влакове TGV INOUI единствено с полети на Air France. " В Германия можете да вземете трен на Deutsche Bahn за полет на EasyJet ", споделя Уорт.

" Това е характерен френски ход, доста в жанр Макрон. Тактически видяно, това не е най-хубавият метод ", споделя Уорт. " Германия няма да е въодушевена поради демократичния си министър на превоза, Испания може би ще е по-заинтересована, Холандия също, с изключение на тях, за другите е мъчно да се каже ", добавя специалистът.

Той се притеснява, че френският министър на превоза търси по-скоро гласност, в сравнение с действителна смяна.

" Международната гласност на възбраната за къси полети във Франция беше голяма, само че безполезна! Тя обаче даде на Макрон добра интернационална реклама. Страхувам се, че Боне прави същото и действителното използване ще има същото влияние ", безапелационен е специалистът.

 

 
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР