Франция ще обложи свръхпечалбите на енергийните компании, за да финансира

...
Франция ще обложи свръхпечалбите на енергийните компании, за да финансира
Коментари Харесай

Таван върху цените: Франция обезпечава мярката с 16 милиарда евро

Франция ще таксува свръхпечалбите на енергийните компании, с цел да финансира отчасти тавана върху цените на електрическата енергия и газа. Освен това държавното управление залага в бюджета за идната година помощи за фирмите и жителите за справяне с високите сметки за ток и газ.

Финансираният от държавното управление на Франция таван на цените на електрическата енергия и газа ще коства на бюджета към 16 милиарда евро през 2023 година

Министърът на финансите Бруно льо Мер обясни, че енергийните компании отчасти ще поемат сметката, като техните свръхпечалби генерират повече данъчни доходи.

 
Енергийният щит ще коства 16 милиарда евро през 2023 година 11 милиарда евро за газа и 5 милиарда за електрическата енергия. Голяма част от този щит се финансира посредством приноса на енергийните компании върху облагите, които те са създали от скока на цените на електрическата енергия и газа - те към този момент механично заплащат (чрез данъци) в държавния бюджет от този прибавен марж върху облагите си.
Бруно льо Мер – министър на финансите на Франция 

Проектобюджетът на Франция за 2023 г включва също пакет от обезщетения за 3 милиарда евро за компании, които изнемогват от високите цени на силата.

Освен това към 12 милиона френски семейства ще получат сред 100 и 200 евро като помощ за покриване на сметките им за ток и газ.

Новият бюджет залага ритъм на напредък от 1% през 2023 г, което е спад от 2.7% тази година на фона на опасенията от криза в прилежаща Германия и влошаващите се стопански вероятности в цяла Европа.

Льо Мер удостовери, че държавното управление ще вкара през идната година пенсионна промяна, която може да усили минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 или 65 години.

" Искаме да създадем промяната ефикасна, което ще ни разреши да плащаме за нашия модел на обществена отбрана и да не подвигаме налозите за тази цел ", обясни министърът на финансите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР