Франция ще евакуира своите граждани от Нигер много скоро, предаде

...
Франция ще евакуира своите граждани от Нигер много скоро, предаде
Коментари Харесай

Франция: Много скоро ще евакуираме гражданите си от Нигер

Франция ще изтегля своите жители от Нигер доста скоро, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на френското министерство по въпросите на Европа и външните работи.

Агенцията отбелязва, че това става дни откакто хунтата смъкна президента Мохамед Базум и завзе властта в тази западноафриканска страна.

" Евакуацията се приготвя. Това ще се случи доста скоро ", се споделя в известието на френското министерство.

Свалянето на президента Базум предходната сряда, седмият боен прелом за по-малко от три години в Западна и Централна Африка, провокира разтърсвания в целия район.

От десетина години Франция има в този район войски, които оказват помощ в битката с ислямисткия протест, само че някои локални поданици споделят, че желаят
някогашната колониална владетелка да престане да се меси в техните каузи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Привърженици на хунтата изгориха френски флагове и нападнаха посолството на Франция в Ниамей, столицата на Нигер, което накара полицията да употребява като ответна мярка сълзотворен газ.

Френският президент Еманюел Макрон сподели, че всички набези против френските ползи в Нигер ще бъдат посрещнати с " бърз и праволинеен
отговор ".

Според уеб страницата на министерството по въпросите на Европа и външните работи на Франция през 2022 година в Нигер е имало единствено 1200 френски жители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР