Франция се е съгласила да подкрепи румънката Лаура Кьовеши за

...
Франция се е съгласила да подкрепи румънката Лаура Кьовеши за
Коментари Харесай

Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС, вместо своя кандидат

Франция се е съгласила да поддържа румънката Лаура Кьовеши за основен прокурор на Европейски Съюз за сметка на личния си претендент Жан-Франсоа Бонер. Това твърди в. " Файненшъл таймс ", базирайки се на френски и румънски източници.

Ходът идва, откакто президентът Еманюел Макрон завоюва доста от договарянията за разпределянето на висшите постове в Европейски Съюз - отпред на Европейската централна банка застава сънародничката му Кристин Лагард, а на Европейския съвет - либералът Шарл Мишел. Системата на " водещия претендент " за ръководител на Еврокомисията се провали и отпред на Европейски Съюз към този момент е германката Урсула фон дер Лайен, за която се приказва, че е препоръчана точно от него.

Според почитан френски източник замяната на Бонер с Кьовеши ще спомогне за географския баланс - до момента нито един от значимите постове не е отишъл при източноевропеец. Така Париж ще подчертае ѝ отдадеността си на върховенството на закона. " Това ще разреши и бързото основаване на службата на прокурора, което ние интензивно поддържаме ", споделя още той.

Ръководителят на групата на Макрон в Екологичен потенциал - " Обнови Европа ", Дачиан Чолош, споделя пред вестника, че Париж официално ще поддържа Кьовеши в идните дни.

Европейската прокуратура ще има пълномощия да проверява и преследва по углавен ред закононарушенията срещу бюджета на Европейски Съюз, да вземем за пример измами, корупция или трансгранични измами с Данък добавена стойност.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши отпред на Националната дирекция за битка с корупцията неоправдателните присъди за корупция по високите етажи на властта внезапно се усилиха, което й завоюва похвали от Европейски Съюз, от групи на гражданското общество и частни вложители. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер. Румънското държавно управление, което председателстваше Съвета на Европейски Съюз през първата половина от годината, интензивно пречеше на избора на Кьовеши - както по дипломатически път, по този начин и посредством правосъдни обвинявания и разпити за антикорупционната ѝ активност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР