Франция репатрира 10 жени и 25 деца, държани в джихадистки

...
Франция репатрира 10 жени и 25 деца, държани в джихадистки
Коментари Харесай

Франция репатрира 10 жени и 25 деца от джихадистки затворнически лагери в Сирия

Франция репатрира 10 дами и 25 деца, държани в джихадистки затворнически лагери в Североизточна Сирия, като това е четвъртата групова интервенция от този тип за една година, с която се поставя на решения " случай по случай ", съобщи Франс прес.

" Непълнолетните са предадени на службите, отговарящи за благосъстоянието на децата ", и ще бъдат подложени на здравно и обществено наблюдаване, а " възрастните са предадени на способените правосъдни органи ", се споделя в изказване на френското външно министерство, представено от Българска телеграфна агенция.

Французойките са пътували непринудено до територии, следени от джихадистки групировки в региона на Сирия и Ирак. След това те са били хванати по време на интервенциите против организацията " Ислямска страна " (ИД) през 2019 година Всяко пълнолетно лице, което се е включило към иракско-сирийската зона и е останало там, предстои на правосъдно произвеждане. 

Само преди година Франция постави завършек на политиката " случай по случай ", която беше наказана от интернационалните органи и упрекната от френските консултативни органи.

Френските гражданки и дами от други на живеят в следените от кюрдите лагери като Ал Хол, изложени на заплаха от принуждение и ограничения, отбелязва Агенция Франс Прес.

Общо 16 дами и 35 деца бяха върнати във Франция в границите на първична групова интервенция преди една година, последвана през октомври от връщането на други 15 дами и 40 деца. През януари френското външно министерство разгласи репатрирането на 15 дами и 32 деца, няколко дни откакто беше наказано от Комитета на Организация на обединените нации против изтезанията.

Днес " Франция благодари на локалната администрация в Североизточна Сирия за съдействието, което направи тази интервенция допустима ".

Въпросът за репатрирането е сензитивен в доста страни, по-специално във Франция, защото страната е била наранена от джихадистки набези, осъществени по подстрекаване на Ислямска страна. Поради това до лятото на 2022 година Париж избираше целево репатриране, т.е. връщане на деца сираци или малолетни, чиито майки са се съгласили да се откажат от родителските си права. 

Само към тридесет деца, за които се допуска, че са сираци, бяха репатрирани от Франция, последните от тях - при започване на 2021 година

Подобно на Франция и макар многократните апели от страна на сирийските кюрди, редица западни страни дълго време отказваха да репатрират свои жители от лагерите в Североизточна Сирия, заради опасения от възможни терористични набези в бъдеще, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР