Франция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на

...
Франция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Нагорни Карабах доминира в разговорите на Съвета за сигурност на ООН

Франция прикани за незабавно съвещание на Съвета за сигурност на ООН след последните конфликти сред Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах, оповестява Агенция Франс Прес.

Франция, която има огромна арменска диаспора, и Съединените щати, които бяха отпред на дипломацията сред двете страни, осъдиха азербайджанската военна интервенция.

Германският външен министър Аналена Бербок също разкритикува Азербайджан, като сподели на Съвета за сигурност, че Баку е  " решил да сътвори обстоятелства на място с военна мощ ".

Западните сили призоваха Азербайджан да отбрани популацията.

" Ако Азербайджан в действителност желае да реализира спокойно решение посредством договаряния, той би трябвало неотложно да показа осезаеми гаранции ", сподели френският външен министър Катрин Колона.

Тя призова Баку да се " включи добросъвестно в полемики "  относно отбраната на популацията и да " изключи прибягването до мощ ".

Тя също прикани за цялостното отваряне на единствения пътен кулоар от Армения до Нагорни Карабах, където помощта беше позволена в навечерието на военната операция след месеци на спиране.

" Те би трябвало най-сетне да одобряват интернационално филантропично наличие. Това е належащо, защото идва зимата, сподели тя. Без тези гаранции няма да е допустимо да има решение ", сподели тя.

Арменският външен министър Арарат Мирзоян прикани света повече да не приказва от позиция на " двете страни ".

" Вече няма страни в спора, с изключение на причинители и жертви. Няма повече спор, а действителна заплаха от зверства, сподели той. Буквално цялата територия на Нагорни Карабах беше подложена на натоварен, разхвърлян обстрел с потребление на ракети, тежка артилерия, в това число неразрешени касетъчни муниции, сподели той. Интензивността и жестокостта на офанзивата ясно демонстрират, че желанието е да се завърши етническото пречистване на арменското население, сподели той.

Етнически арменски сепаратисти казват, че 24-часовата атака е умъртвила минимум 200 души и ранила още 400 други.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов - който до неотдавна водеше мирни договаряния със своя сътрудник - упрекна Армения в дезинформация.

" Опитът на Армения да употребява Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в акцията си за илюзия на интернационалната общественост е заслужен за жалост ", сподели той.

Обвинявайки Съвета за сигурност в пристрастност, той сподели, че Армения от дълго време е " подхранвала сепаратизма " в Нагорни Карабах, в това число посредством военна поддръжка за бунтовниците.

Припомняме, че в четвъртък арменският премиер Никол Пашинян разяснява, че Ереван носи своята част от отговорността за обстановката в региона на Карабах, само че акцентира, че провалът на съветската мироопазваща задача в района не би трябвало да се подценява.

Премиерът уточни по време на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на страната, че според съглашението за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах от 2020 г. Москва е поела отговорността да отбрани Лачинския кулоар и да подсигурява сигурността на локалното население в региона.

Според него, последната ескалация на напрежението се е случила, тъй като " миротворците " не са съумели да договорят  " преустановяване на огъня " преди началото на спора.

" В края на краищата всички предупреждавахме за това, казвахме, че Нагорни Карабах е блокиран от азербайджанска военна техника. Защо тогава не се случи това ходатайство ", сподели Пашинян.

Руските миротворци регистрираха пет нарушавания след сключването на споразумението за преустановяване на военните дейности. 

Случаите са регистрирани в региона на Шуша и Мардакерт.

Командването на съветския мироопазващ контингент, в съдействие с азербайджанската страна и представители на Карабах, провежда следствие на тези обстоятелства, означи военното ведомство.

Според Министерството на защитата на Руската федерация, 1340 цивилни, в това число 607 деца, не могат да се върнат по домовете си.

Няколко военни блогъри означиха, че съветските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили съветски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 година, и показаха неспокойствие от догатката, че съветските военни по същия метод ще игнорират и последните смъртни случаи. Това напомни Институтът за проучване на войната (ISW).

Руските военни блогъри продължиха да се оплакват от отслабващото въздействие на Русия в Армения.

Азербайджан съобщи в четвъртък, че арменци от Нагорни Карабах са пристигнали за договаряния, откакто отделилият се район беше заставен да приключи огъня.

Арменската делегация дойде в град Евлах за диалози, оповестиха от президентството на Азербайджан. Рамин Мамедов съставлява азерската страна, оповестяват локалните медии.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разгласи победа, като съобщи, че неговият " стоманен пестник " е изпратил идеята за сепаратистки арменски Нагорни Карабах в историята след светкавична 24-часова военна интервенция.

Главната прокуратура на Азербайджан стартира наказателно следствие на два случая в Карабах от 20 септември, довели до гибелта на шестима членове на съветския мироопазващ контингент и раняването на различен. Разследването е поверено на следствения отдел на ведомството, се споделя в известие на Главната прокуратура.

В четвъртък е извършен телефонен диалог сред основните прокурори на Азербайджан и Русия. Страните са се договорили да проведат изцяло следствие в тясно съдействие.

По-рано Москва призна за убити сини каски, само че не разкриха точния брой на починалите, нито кой е отговорен за обстрела.

Арменските специфични елементи задържаха в четвъртък няколко протестиращи покрай постройката на държавното управление в центъра на столицата Ереван. 

Протестиращи желаеха по време на митинга оставката на премиера Никол Пашинян поради събитията в Нагорни Карабах, като някои от тях са стигнали до конфликти с полицията. Силите за сигурност приканиха жителите да запазят успокоение.

Армения би трябвало да бъде  " свободна от спорове " в името на своята самостоятелност, каза министър председателят Пашинян на своите сънародници в четвъртък, в което не загатна директно Нагорни Карабах.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР