Франция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на

...
Франция призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на
Коментари Харесай

Нагорни Карабах доминира в разговорите на Съвета за сигурност на ООН

Франция прикани за незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации  след последните конфликти сред Азербайджан и Армения в Нагорни Карабах, оповестява Агенция Франс Прес.

Франция, която има огромна арменска диаспора, и Съединените щати, които бяха отпред на дипломацията сред двете страни, осъдиха азербайджанската военна интервенция.

Германският външен министър Аналена Бербок също разкритикува Азербайджан, като сподели на Съвета за сигурност, че Баку е " решил да сътвори обстоятелства на място с военна мощ ".

Западните сили приканиха Азербайджан да отбрани популацията.

" Ако Азербайджан в действителност желае да реализира спокойно решение посредством договаряния, той би трябвало неотложно да показа осезаеми гаранции ", сподели френският външен министър Катрин Колона.

Тя прикани Баку да се " включи добросъвестно в полемики " по отношение на отбраната на популацията и да " изключи прибягването до мощ ".

Тя също прикани за цялостното отваряне на единствения пътен кулоар от Армения до Нагорни Карабах, където помощта беше позволена в навечерието на военната интервенция след месеци на спиране.

" Те би трябвало най-сетне да одобряват интернационално филантропично наличие. Това е належащо, защото идва зимата, сподели тя. Без тези гаранции няма да е допустимо да има решение ", сподели тя.

Арменският външен министър Арарат Мирзоян прикани света повече да не приказва от позиция на " двете страни ".

" Вече няма страни в спора, с изключение на причинители и жертви. Няма повече спор, а действителна заплаха от зверства, сподели той. Буквално цялата територия на Нагорни Карабах беше подложена на натоварен, разхвърлян обстрел с потребление на ракети, тежка артилерия, в това число неразрешени касетъчни муниции, сподели той. Интензивността и жестокостта на офанзивата ясно демонстрират, че желанието е да се завърши етническото пречистване на арменското население, сподели той.

Етнически арменски сепаратисти споделят, че 24-часовата атака е умъртвила минимум 200 души и ранила още 400 други.

Азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов - който до неотдавна водеше мирни договаряния със своя сътрудник - упрекна Армения в дезинформация.

" Опитът на Армения да употребява Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в акцията си за илюзия на интернационалната общественост е заслужен за жалост ", сподели той.

Обвинявайки Съвета за сигурност в пристрастност, той сподели, че Армения от дълго време е " подхранвала сепаратизма " в Нагорни Карабах, в това число посредством военна поддръжка за бунтовниците.
 Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах
Армения: Русия се провали с мироопазването си в Карабах

2020 година Москва пое отговорност да отбрани Лачинския кулоар и да подсигурява сигурността

Припомняме, че в четвъртък арменският премиер Никол Пашинян разяснява, че Ереван носи своята част от отговорността за обстановката в региона на Карабах, само че акцентира, че неуспехът на съветската мироопазваща задача в района не би трябвало да се подценява.

Премиерът уточни по време на изключителното съвещание на Съвета за сигурност на страната, че според съглашението за преустановяване на огъня в Нагорни Карабах от 2020 година Москва е поела отговорността да отбрани Лачинския кулоар и да подсигурява сигурността на локалното население в региона.

Според него, последната ескалация на напрежението се е случила, тъй като " миротворците " не са съумели да договорят " преустановяване на огъня " преди началото на спора.

" В края на краищата всички предупреждавахме за това, казвахме, че Нагорни Карабах е блокиран от азербайджанска военна техника. Защо тогава не се случи това ходатайство ", сподели Пашинян.
 Русия записва нови нарушавания в Нагорни Карабах
Русия записва нови нарушавания в Нагорни Карабах

След последните конфликти в района

Руските миротворци записаха пет нарушавания след сключването на съглашението за преустановяване на военните дейности. 

Случаите са регистрирани в региона на Шуша и Мардакерт.

Командването на съветския мироопазващ контингент, в съдействие с азербайджанската страна и представители на Карабах, организира следствие на тези обстоятелства , означи военното ведомство.

Според Министерството на защитата на Руската федерация, 1340 цивилни, в това число 607 деца, не могат да се върнат по домовете си.

Няколко военни блогъри означиха, че съветските военни не са реагирали, когато азербайджанските сили са свалили съветски хеликоптер Ми-24 по време на войната в Нагорни Карабах през 2020 година, и последните смъртни случаи. Това напомни Институтът за проучване на войната (ISW).

Руските военни блогъри продължиха да се оплакват от отслабващото въздействие на Русия в Армения.

Азербайджан съобщи в четвъртък, че арменци от Нагорни Карабах са пристигнали за договаряния, откакто отделилият се район беше заставен да приключи огъня.

Арменската делегация дойде в град Евлах за диалози, оповестиха от президентството на Азербайджан. Рамин Мамедов съставлява азерската страна, оповестяват локалните медии.

Президентът на Азербайджан за сепаратистки арменски Нагорни Карабах в историята след светкавична 24-часова военна интервенция.

Главната прокуратура на Азербайджан стартира наказателно следствие на два случая в Карабах от 20 септември, довели до гибелта на шестима членове на съветския мироопазващ контингент и раняването на различен. Разследването е поверено на следствения отдел на ведомството, се споделя в известие на Главната прокуратура.

В четвъртък е извършен телефонен диалог сред основните прокурори на Азербайджан и Русия. Страните са се договорили да проведат изцяло следствие в тясно съдействие.

По-рано Москва призна за убити сини каски, само че не разкриха точния брой на починалите, нито кой е отговорен за обстрела.

Арменските специфични елементи задържаха в четвъртък няколко протестиращи покрай постройката на държавното управление в центъра на столицата Ереван. 

Протестиращи желаеха по време на митинга оставката на премиера Никол Пашинян поради събитията в Нагорни Карабах, като някои от тях са стигнали до конфликти с полицията. Силите за сигурност приканиха жителите да запазят успокоение.

Армения би трябвало да бъде сподели министър председателят Пашинян на своите сънародници в четвъртък, в което не загатна директно Нагорни Карабах.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР