Франция поема днес за шест месеца ротационното председателство на Съвета

...
Франция поема днес за шест месеца ротационното председателство на Съвета
Коментари Харесай

Макрон обяви приоритетите на френското европредседателство

Франция поема през днешния ден за шест месеца ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз с амбициозни цели, които бяха показани за първи път на 9 декември предходната година от президента Еманюел Макрон.

При представянето на тези цели Макрон означи, че моментът, в който Франция ще ръководи Съвета на Европейски Съюз, се характеризира с продължаващата към този момент близо две години здравна рецесия, с битката с климатичните промени, с цифровата гражданска война, с растящо неравноправие по света и с проблеми с мигрантите, които от време на време биват употребявани от някои страни за осъществяването на хибридни офанзиви. Френският водач посочи, че с всички тези провокации европейските страни ще се оправят по-добре дружно, в една обединена Европа.

Макрон съобщи, че в случай че би трябвало с едно изречение да заключи целите на френското председателство, той би споделил, че това е задачата Европа да извърви пътя от съдействието вътре в рамките на Европейски Съюз до това да се трансформира в международна мощ, която е изцяло суверенна и която сама дефинира ориста си.

Френският президент маркира три огромни посоки, които ще оформят образа на френското председателство:

- Полагането на старания за една по-суверенна Европа. Според Макрон суверенна Европа значи преди всичко Европа, която е способна да управлява границите си. Защитата на границите е належащо изискване както за гарантирането на сигурността на европейците, по този начин също и за справяне с миграцията, която сътвори проблеми на Европа в предишното, съобщи френският президент в своята презентация.

В рамките на напъните за основаване на по-суверенна Европа Франция ще инициира промяна на Шенгенското пространство и основаването на механизъм за незабавна реакция при положение на рецесия по границите на Европейски Съюз.

Друг детайл от основаването на по-суверенна Европа съгласно френския президент е общата европейска политика в областта на защитата. Макрон посочи, че европейските страни, без значение от това дали членуват в НАТО или не, имат общи ползи в тази сфера.

- Второто огромно направление на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз ще бъде построяването на нов европейски модел на стопански напредък. 

- Третото огромно направление на френското председателство ще бъде в областта на културата, изкуството и образованието. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР