Франция планира да е построи 8 нови ядрени централи, освен

...
Франция планира да е построи 8 нови ядрени централи, освен
Коментари Харесай

Франция смята да изгради повече от обявените досега ядрени мощности

Франция възнамерява да е построи 8 нови нуклеарни централи, с изключение на към този момент оповестените 6, смятайки че са нужни повече реактори, с цел да се реализиран задачите за понижаване на въглеродните излъчвания, съобщава АФП, представена от bnr.bg.

В проектозакона, който ще бъде показан скоро, се признава, че " ще имаме потребност от нуклеарна сила оттатък първите шест европейски реактора под налягане " (EPR), оповестени от президента Еманюел Макрон при започване на 2022 година, съобщи министърът на енергетиката Агнес Пание-Рунаше.

Проектът ще включва нови 8 централи, които до момента са били обсъждани като " алтернатива " от държавното управление, сподели Пание-Рунаше.

За сметка на това текстът на закона няма да включва никакви цели за произвеждане на сила от възобновими източници до 2030 година, като ще остане " софтуерно безпристрастен ", добави тя.

По данни на Climate Watch Франция е в долната част на класацията на излъчванията на парникови газове в 27-те страни от Европейския съюз - към 4,7 тона на глава от популацията през 2020 година.

Това се дължи частично на 57-те нуклеарни реактора, издигнати през 70-те години на предишния век, някои от които се нуждаеха от дълъг и безценен ремонт през последните години.

" Историческият нуклеарен парк няма да продължи постоянно ", сподели Пание-Рунаше.

Франция има за цел да понижи каузи на изкопаемите горива в енергопотреблението от над 60 % в този момент до 40 % през 2035 година, което ще изисква " в допълнение строителство, равняващо се на 13 гигавата " сила от 2026 година нататък, добави тя.

Това подхожда на " мощността на осем реактора EPR, без да се показва съответна технология ", добави министърът.

Пание-Рунаше допусна, че въпросът за построяването на даже повече от 14 нуклеарни реактора може да бъде издигнат в диалози с депутатите, откакто законопроектът за енергетиката влезе в Народното събрание.

Проектът на държавната енергийна компания EDF за последващо потомство реактори EPR имаше сложен старт.

Три от тях са в употреба - един във Финландия и два в Китай, откакто претърпяха големи забавяния в строителството и превишаване на разноските, които засегнаха и плановете във Англия и Франция.

Първият EPR във Франция, във Фламанвил, Нормандия, ще бъде пуснат в употреба за проби в средата на 2024 година, заяви EDF предишния месец - 17 години след началото на строителството и на стойност 12,7 милиарда евро, което е към четири пъти повече от първичния бюджет от 3,3 милиарда евро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР