Франция отново е с най-високо ниво на готовност за терористична

...
Франция отново е с най-високо ниво на готовност за терористична
Коментари Харесай

Париж въвежда строги мерки за сигурност – колко голяма е терористичната заплаха във Франция?

Франция още веднъж е с най-високо равнище на подготвеност за терористична опасност. Премиерът на страната Габриел Атал твърди, че два проекта за нахлуване са били осуетени във Франция от началото на годината до момента. Атал уточни, че ислямистката терористична опасност е действителна и разгласи, че ще се вземат спомагателни ограничения за сигурност. В какво се показват те – споделя кореспондентът ни в Париж Йорданка Костадинова.

 

Четири месеца преди началото на Олимпийските игри в Париж, Франция още веднъж е в нараснала подготвеност против терористична опасност.

Министър ръководителят на страната Габриел Атал разгласи при започване на седмицата най-висока степен на подготвеност против закани за сигурността.

Ходът на държавното управление е в резултат на терористичната офанзива край Москва предишния петък, акт, за който отговорност пое групировката „ Ислямска страна “, добре позната на френските секрети служби. По време на посещаване на Парижка гара през тази седмица, министър председателят съобщи, че 2 опита за набези на френска земя са били предотвратени от началото на тази година и добави, че ислямистката терористична опасност е действителна и в никакъв случай не е стихвала.

Засилено полицейско наличие се следи и пред Айфеловата кула, мястото с най-голяма централизация на туристи в Париж.

Френското държавно управление има намерение да активизира над 45 000 чиновници от силите на реда в региона на Париж за церемонията по откриването на Олимпийските игри, а броят на феновете е понижен до 360 000, съвсем половината от потенциала.

В понеделник вечерта министър председателят Габриел Атал засегна и тематиката за правилата на светската република, каквато е Франция. Той разгласи, че страната „ ще подаде тъжба “ за „ клюка “ против ученичката, която упрекна шефа на парижката гимназия „ Морис Равел “, че я е тормозил, откакто тя отказала да смъкна шала от главата си по негова молба.

„ Държавата и институциите постоянно ще бъдат на страната на своите чиновници, на тези, които са на първа линия пред лицето на тези офанзиви против правилата на светската република, пред опитите за ислямистко въздействие в нашите учебни заведения “, съобщи министър председателят в деня след напускането на шефа на гимназията, който е получил смъртни закани след случая.

Решението за повишението на равнището на подготвеност против терористични закани ще даде сигурност на французите. Държавата има намерение да усили защитата към чувствителни места, като учебни заведения, гари, летища, само че и църкви поради Католическия Великден, който е в неделя. Засилен надзор ще има и при събиране на повече хора на концерти и други всеобщи събития.

 

Какво мислят французите за новите ограничения – вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР