Франция обяви неотдавна съкращаване на броя на визите за алжирци,

...
Франция обяви неотдавна съкращаване на броя на визите за алжирци,
Коментари Харесай

Франция оказва визов натиск над страните от Магреб, за да приемат реадмисия

Франция разгласи наскоро редуциране на броя на визите за алжирци, мароканци и тунизийци, за да окаже напън върху държавните управления им, считани за незадоволително сътрудничещи по въпроса за реадмисията на магребски жители, експулсирани от Франция. Според Париж методът " работи ", само че няколко специалисти го дефинират като " преднамерен ", предава във вторник Франс прес.

" Имаше разговор, а по-късно имаше закани. Днес привеждаме тази опасност в осъществяване ", акцентира предходната седмица представителят на френското държавно управление Габриел Атал в утринен радио блок.

Според данните на вътрешното министерство, обявени на Агенция Франс Прес, от януари до юли тази година Алжир е издал 31 консулски пропуща, по отношение на 7 731 наложени административни ограничения за наложително овакантяване на Франция и са били осъществени 22 експулсирания - което е разрешило осъществяването на 0,2 на 100 от наредбите. Този % доближава 2,4 при наредбите за наложително овакантяване на Франция, произнесени във връзка с марокански жители и 4 на 100 за жителите на Тунис.

Обвързването на броя на издаваните от Франция визи с издаваните от страните от Магреб консулски пропуски - нужни за реадмисията на техните жители - е " изцяло класическа мярка, която се ползва от десетилетия ", изяснява дипломатически източник, осведомен със случая. " Ние отговаряме на неналичието на дейности ", след " месеци на полемики ", които не доведоха до резултат.

" Това беше признато доста зле " от другата страна на Средиземно море, признава дипломатическият източник, " само че това открива баланс на силите ". " Знаем, че това работи, другояче нямаше да го вършим ".

" Значителен прогрес "

Според френското вътрешно министерство подобен напън, който не е бил съобщаван обществено, е бил прилаган от 2018 година насам. Той е довел до " очевидно повишаване на броя на издадените консулски пропуски ".

След това експулсациите са отбелязали " забележителен прогрес " - покачване от 65 на 100 за Алжир през 2019 година, спрямо 2017 година, по отношение на растеж от 57 на 100 за Мароко и покачване от 61 на 100 за Тунис, за същия интервал, отбелязва министерството.

Следователно, визовият напън е бил " сполучлив преди пандемията " и демонстрира към този момент резултати при Тунис, като напоследък с тази страна " има възстановяване на съдействието ", съгласно същия източник.

Париж удостовери идно понижаване с 50 на 100 на броя на визите, издавани на мароканци и алжирци, и спад единствено с 33 на 100 на визите за тунизийци, тъй като държавното управление им " е демонстрирало повече жестове на благосклонност ", счита източник от силите за сигурност.

Алжир, чиито връзки с Париж са бурни, изрази страдание за решението, взето " без предварителна консултация ", което " страда от непреодолимия недостатък, че стана обект на медиен звук ". Страната извика във външното министерство френския дипломат в Алжир.

Мароканският външен министър Насер Бурита от своя страна дефинира решението на Париж като " безпричинно ", защото Мароко работи по въпросите на миграцията, следвайки " логичност на отговорност и баланс сред улеснението на придвижването на хора и битката против противозаконната миграция ".

Подходът на Франция е " преднамерен ", поради пандемията от ковид, счита Матийо Тарди, откривател във Френския институт за интернационалните връзки.

" Продължиха да издават разпореждания за наложително овакантяване на Франция, знаейки, че те няма да бъдат изпълнени заради Covid-19 ", отбелязва той, поради обстоятелството, че " Алжир още веднъж отвори границите си напълно неотдавна ", през това лято.

" Лица без документи "

" Наказва се част от популацията, която не е обвързвана с миграцията ", като най-често са наранени студенти, търговци или туристи, в пропорции, несъответстващи на броя на експулсираните, отбелязва със страдание Матийо Тарди.

От януари до юли 2021 година Франция е одобрила издаването на 8726 от 11 815 поискани от Алжир визи (18 579 от 24 191 за Мароко, 9140 от 12 921 за Тунис), цифра надалеч по-ниска от поисканите преди ковид визи. През 2019 година трите страни са поискали от Париж издаването на над 1 милион визи.

Същата година Алжир, Тунис и Мароко са одобрили по-малко от 4300 претенции за консулски пропуски, при 32 000 издадени от Франция разпореждания за овакантяване на страната.

Засегнатите лица са " радикални ислямисти ", " нарушители " или лица, които " просто би трябвало да изоставен територията на страната ", съобщи в сряда френският вътрешен министър Жералд Дарманен.

" По-скоро са лица без документи ", поправя го Катрин Вихтол де Венден, изследователка във френския Национален център за научни проучвания, съгласно която решението на този проблем е " да се издават по-малко разпореждания за наложително овакантяване на Франция ".

Причината е, че връщането на лицата в други страни " коства доста скъпо " (между " 3000 и 5000 евро " на разположение, което би трябвало да бъде придружавано от двама полицаи), показва тя. Те водят до " почтени за жалост произшествия ", тъй като експулсираните " се съпротивляват ", което значи, че ги " връзват ", от време на време с " тиксо " за седалките в самолетите, прибавя тя.

" Би трябвало да се издават по-малко разпореждания за наложително овакантяване на Франция, само че да се ползват тези, които в действителност съставляват социална опасност ", отбелязва тази специалистка по миграционния феномен. " Да желаете да експулсирате лица, които работят, които са основали фамилии, в това няма никакъв смисъл ".

Ограничението на броя на издаваните визи беше оповестено в интервала преди началото на френската предизборна акция, в която имиграцията към този момент стана основна тематика. " Връщането им в други страни е театрализация на политиката ", отсича тя.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР