Франция няма да се извини за колонизацията на , но

...
Франция няма да се извини за колонизацията на , но
Коментари Харесай

Еманюел Макрон за Алжир: Няма да има покаяние

Франция няма да се извини за колонизацията на , само че ще се опита да опише в учебниците си част от насилието, породено по време на окупацията на северноафриканската страна, написа европейската редакция на Politico.
„ Няма да има смирение, няма да има извинения “, сподели консултант на френския президент Еманюел Макрон в сряда преди публикуването на дълго чакания отчет за историята на колонизацията и алжирската война.
Франция беше колониалната мощ в Алжир в продължение на 132 години и алжирците завоюваха своята самостоятелност през 1962 година, след седемгодишна война, белязана от зверства, в това число актове на изтезания. Тази кървава история засенчва връзките сред страните, предава още организация Фокус.
Оплакванията, свързани с колониалната история и напрежението с французите от алжирски и северноафрикански генезис, тежат върху френското национално доближаване. Те също се употребяват от терористите като инструмент за радикализация, отбелязва още Politico.
 Вече има африканска страна, която записва съветската ваксина против ковид Вече има африканска страна, която записва съветската ваксина против ковид
Националната фармацевтична организация на Алжир е записала имунизацията против ковид " Спутник V ", заяви Руският фонд за директни инв...
Въпреки че Алжир изисква публично опрощение за зверствата, осъществени от Франция, Париж вместо това ще се опита да се изправи против своята история. „ Покаянието е суетност, признанието е истината. Истината се гради с дейности “, сподели съветникът на Макрон.
Докладът, поръчан от Макрон и създател на историка Бенжамен Стора, съдържа лист с рекомендации, в това число основаване на комисия „ истина и памет “, разширение на метода на преподаване на колонизацията във френските учебни заведения и отбелязване на три значими дати от общата история на страните.
„ Президентът желае тези начинания да даде на хората в страната ни явен взор върху раните от предишното, да построи с течение на времето помиряване на спомените “, се споделя в официално съобщение от Елисейския замък.
Въпросът за покаянието и признаването на насилието от колонизацията остава мощно разделящ въпрос във Франция, освен за крайнодесните, които обичайно пазят колониалното минало на Франция, разяснява изданието и напомня, че през ноември министър председателят Жан Кастекс се подигра с настояванията за опрощение, свързвайки ги с предходни опити за успокояване на ислямистките терористи.
Макрон, който е първият френски президент, роден след независимостта на Алжир, заема смели позиции по въпроса след президентската си акция и подхваща стъпки за коригиране на историческите неточности, написа „ Politico ”.
 Първи случай на ковид в Алжир Първи случай на ковид в Алжир
Според алжирският портал „ TSA ” инфектираният е пристигнал от Италия и е дошъл в републиката на 17 февруари, съобщи ТАСС. Алж...
„ Тази история сред нас съществува, само че аз не съм неин пленник “, сподели Макрон на млад алжирец при посещаване в страната седем месеца след встъпването си в служба. „ Не си претърпял колонизацията, за какво ме свързваш с нея? “
Като претендент за президент той назова колонизацията „ закононарушение против човечеството “, до момента в който беше на посещаване в Алжир, което провокира гнева на крайната десница. Но от встъпването си в служба той не е повторил изказването, макар че е казвал, че остава на тази позиция.
Той също по този начин провежда връщането на черепите на 24 алжирски бойци от съпротивата, обезглавени по време на френското завладяване и съхранявани като военни титли от френски офицери.
В същото време президентът награди с най-високата цивилна премия, Ордена на Почетния легион, бойци „ харки “, взели участие на страната на Франция във войната за самостоятелност на Алжир, а също така основа фонд за взаимност за тях, въпреки че някои организации на „ харките “ обявиха, че това е прекомерно малко и прекомерно късно. Десетки хиляди харки остават в северноафриканската страна и стават жертва на алжирските националисти, обвинили ги в държавна измяна.
Макрон беше и първият президент, който призна, че Морис Оден, френски болшевик и антиколониален деятел, липсващ в Алжир през 1957 година, е бил „ малтретиран, по-късно погубен “, което става допустимо посредством „ законно открита система “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР