Франция изгражда съюз от проядрени държави, които да се застъпят

...
Франция изгражда съюз от проядрени държави, които да се застъпят
Коментари Харесай

Франция подготвя европейски ядрен съюз

Франция построява съюз от проядрени страни, които да се застъпят за разширение на нуклеарната сила в Европейския съюз. Този въпрос ще бъде разискван от министрите на енергетиката на страните членки, които два дни (27 и 28 февруари) разискват въпроси, вариращи от сигурността на доставките до идната промяна на пазара на електрическа енергия.

Но във вторник френският енергиен министър Агнес Пание-Рунаш предложения 12 други страни в коридорите на срещата, с цел да обсъдят основаването на нуклеарен съюз, оповестява Euobserver.

Бих желал да ви припомня, че нуклеарната сила съставлява 25% от европейското произвеждане на електрическа енергия “, сподели Пание-Рунаш. „ Това ще бъде един от значимите нисковъглеродни енергийни източници след вятърната и слънчевата сила, който ще ни помогне да реализираме въглеродна индиферентност. “

По-късно тя изясни, че срещата ще бъде мотив за разискване на „ проучвания, верига на доставки и проблеми с нуклеарните боклуци “.

Присъстващите страни включват обичайно проядрени членове, като Румъния, България, Словакия, Чехия, Унгария, Полша, Словения и Финландия. Наскоро включилата се Хърватия, плюс Холандия, Италия и Швеция, също ще участват.

Това е последният ход в продължаващия спор с Германия, която последователно отстранява нуклеарната сила и чиито договарящи подчертаха, че нуклеарното електричество не би трябвало да се приравнява на електричеството, получено от слънцето и вятъра.

Други страни, които не участват на срещата, са Белгия и Люксембург, чийто министър на енергетиката Клод Тюрмес сподели, че нуклеарната сила е " доста мудна ".

Изграждането на ново нуклеарно оборудване лишава от 12 до 15 години “, сподели той. „ Ако желаеме да спечелим конкуренцията против изменението на климата, би трябвало да сме бързи. “

Среща през днешния ден следва интензивното френско лобиране за включване на нуклеарната сила в неотдавнашните правила на Европейската комисия за екологичен водород, който се създава с електричество, получено от вятър и слънце, само че в този момент разрешава и нуклеарната сила като източник на сила.

Друга точка в дневния ред е промяната на пазара на електрическа енергия в Европейски Съюз. Комисията даде обещание промяна, откакто предходната година прекъсването на съветския газ докара до внезапен скок на цените на електрическата енергия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР