Франция има за цел да отговори положително на исканията от

...
Франция има за цел да отговори положително на исканията от
Коментари Харесай

Франция помага на африкански държави в борбата с ислямски екстремисти

Франция има за цел да " отговори позитивно " на настояванията от Бенин и други страни за въздушна поддръжка и разузнаване за битка с ислямистките бойци, оповестява организация Ройтерс. Това съобщи френски формален представител през днешния ден, когато президентът Еманюел Макрон дойде в западноафриканската страна, цитира news.bg.

Макрон е на обиколка в Камерун, Бенин и Гвинея-Бисау за подсилване на политическите връзки и връзките в региона на сигурността със страните от Западна и Централна Африка.

Бенин, дружно с страните от Гвинейския залив, Того и Кот д'Ивоар, станаха очевидци на възходящи офанзиви от екстремисти, свързани с Ал Кайда и Ислямска страна, до момента в който насилието се популяризира на юг от страните от Сахел Мали, Буркина Фасо и Нигер.

Бенин и Того претърпяха смъртоносни офанзиви през последните седмици, откакто Франция изтегли хиляди бойци от Мали след десетилетие там и се пробва да предефинира тактиката си за битка с бунтовниците в района.

Говорейки в Камерун във вторник, Макрон съобщи, че Франция ще помогне на страни от Сахел като Нигер, където ще бъдат основани френски войски, и ще " разшири интервенциите за битка с бунтовниците към страните от Гвинейския залив, които в този момент се оправят с терористични групи, които се популяризират и заплашват целия район ".

Централен дирек на новата тактика е да се помогне на страните да укрепят своите армии, да се обезпечи поддръжка и да им се разреши да поемат водеща роля в интервенциите на място. Страните, които изискат това, могат да разполагат с френски войски на място.

Нито Бенин, нито Того са отправили искане за френско наличие на място, сподели френският чиновник пред кореспонденти преди визитата.

" От друга страна, има търсене на френска поддръжка във връзка с въздушна поддръжка, разузнаване и съоръжение. И ние сме в развой на изследване по какъв начин да отговорим позитивно, най-малко доколкото е допустимо, на тези претенции ", сподели френският формален представител.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР