Франция и Нидерландия подписаха историческо споразумение за демаркация на границата

...
Франция и Нидерландия подписаха историческо споразумение за демаркация на границата
Коментари Харесай

Франция и Нидерландия договориха разделянето на остров на Карибите

Франция и Нидерландия подписаха историческо съглашение за демаркация на границата сред двете страни на остров Сен Мартен в Карибския басейн.

Твърди се, че преди към 400 години две групи бягащи - една холандска и една френска - потеглят от една и съща точка на карибския остров Сен Мартен, с цел да проследят границата сред своите страни.

Тръгвайки от залив на източния бряг и тичайки в противоположни направления, през 1648 година бегачите се срещат на западния бряг на острова, като от този момент правата линия сред двете точки образува интернационалната граница.

Според легендата галските бегачи са били по-бързи и са дали на Франция надалеч по-голям дял от тропическия парадайс с повърхност към 90 кв. км, който те нарекли Сен Мартен.

Нидерландия взела южната част, която нарекла Синт Мартен, като атлетичният героизъм и мирното общуване на двете колониални сили довели до това територията да бъде наречена " приятелският остров ".

Споразумението беше подписано за Франция в петък от министъра на вътрешните работи Жералд Дарманин, а за Нидерландия - от Силверия Е. Якобс, министър-председател на самостоятелното държавно управление на Синт Мартен.

" Това историческо съглашение ще помогне за улеснение на процеса на възобновяване на острова , който беше съществено обиден от урагана Ирма през 2017 година ", се споделя в изказване на френското министерство на вътрешните работи.

Текстът на съглашението " резервира правилото на свободно придвижване на артикули и хора, открит със споразуменията от Конкордия от 23 март 1648 година ".

Споразумението също по този начин " основава взаимна мониторингова комисия, натоварена с наблюдението и поддържането на границата ", която беше оспорвана в източния си край.

" Това демонстрира качеството на другарските връзки сред Франция и Нидерландия, които желаят да засилят доверителното си съдействие на остров Сен Мартен ", се споделя в известието.

Подчертава се " споделеното предпочитание на териториалния съвет на Сен Мартен и самостоятелното държавно управление на Синт Мартен да продължат да развиват околните си връзки и взаимните си планове за трансгранично съдействие ", се споделя в него.

Предстои Дарманин да пътува до Сен Бартелеми, другия остров в северната част на френските Кариби.

Остров Сен Мартен е разграничен на две елементи, като на север има френска общественост, а на юг - Синт Мартен, който е част от нидерландското кралство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР