Франция и Иран ще разменят посланици след неколкомесечна дипломатическа криза,

...
Франция и Иран ще разменят посланици след неколкомесечна дипломатическа криза,
Коментари Харесай

Край на дипломатическата криза - Франция и Иран разменят посланици

Франция и Иран ще разменят посланици след неколкомесечна дипломатическа рецесия, съобщи Франс прес.

Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми бе назначен за дипломат на Иран в Париж, оповестиха иранските управляващи.

В формалния вестник на Франция бе оповестен през днешния ден декрет за назначението на Филип Тиебо за " ексклузивен и пълномощен дипломат на Франция в Ислямска република Иран ".

Отношенията сред Франция и Иран се обтегнаха през лятото на предходната година и повече от шест месец нямаше френски дипломат в Техеран и ирански - в Париж, напомня Българска телеграфна агенция.

Кризата бе обвързвана с няколко разнообразни случая.

В края на юни във френския град Вилпент, близо до Париж, бе предотвратено терористично нахлуване с експлозиви против заседание на иранската опозиционна организация Муджахидини на иранския народ.

Франция съобщи, че уредник на нападението е иранското министерство на разузнаването. Техеран отхвърли тези изказвания и на собствен ред упрекна Париж, че дава леговище на Муджахидините на иранския народ, които иранските управляващи считат за терористична организация.

Отношенията сред двете страни се утежниха и поради настояването на Франция Иран да се откаже от балистичната си стратегия и рецензиите на Техеран към Париж по отношение на продажбата на огромни количества френско оръжие на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Въпреки това Франция е една от трите страни (заедно с Германия и Великобритания), които се пробват да спасят иранското нуклеарно съглашение от 2015 година след едностранното евакуиране на Съединени американски щати от него през май предходната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР