Франция и Германия влязоха в сблъсък за лидерство в ЕС,

...
Франция и Германия влязоха в сблъсък за лидерство в ЕС,
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Франция и Германия влязоха в сблъсък за лидерство в ЕС

Франция и Германия влязоха в конфликт за водачество в Европейски Съюз, откакто изборите доведоха до накълцан Европейски парламент, което на собствен ред сложи началото на конкуренция за управителните постове в съюза, написа в. " Файненшъл таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Вчера демократичната партия на френския президент Еманюел Макрон изиска претендентът за ръководител на Европейската комисия да бъде човек, който да може да сформира крепко парламентарно болшинство " оттатък партийните линии ", напомня английският всекидневник. " Файненшъл таймс " разяснява, че по този метод " Република, напред! " дава знак, че желае опция на германеца Манфред Вебер, който е претендентът на Европейската национална партия.

Вчера Паскал Канфен, вторият човек в листата на партията на Макрон, съобщи, че Вебер е " изцяло дисквалифициран ". " Файненшъл таймс " цитира различен френски представител, съгласно който: " Ние не сме за (кандидатурата на Вебер) и в никакъв случай не сме били, а в този момент сме в по-добра позиция да разбираем за какво ".

Анегрет Крамп-Каренбауер, ръководител на немския десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС), обаче е на мнение, че изборите са засилили възможностите на Манфред Вебер да оглави Европейската комисия.

" Файненшъл таймс " отбелязва, че нощес испанският министър председател социалист Педро Санчес е бил на работна през вчерашния ден в Елисейския замък, с цел да обсъдят с Макрон възможното издигане на различен претендент вместо Вебер. Изданието цитира мнението на Катрин де Врийс, професор по политология в Амстердамския свободен университет, че либералите и техните съдружници ще опитат да наложат своя интерпретация на условието водачите на страните членки да се преценяват с резултатите от изборите, когато избират ръководителя на Европейската комисия.

Друг английски вестник, " Гардиън ", акцентира, че историческото, съгласно него, оттегляне на двете ръководещи партии в Германия и изборният триумф на Зелените ускоряват натиска върху огромната коалиция на канцлера Ангела Меркел.

Вътрешен разбор на ХДС за неделния избор, изминал до немския всекидневник " Велт ", установи, че огромна част от обществото е недоволно от държавното управление и от това, че консерваторите не реагират задоволително на растящите опасения от климатичната рецесия.

В коментар за европейските избори излизащият в Хале вестник " Мителдойче цайтунг " написа, че в случай че има някаква основно обръщение от гласоподавателите, то гласи: " Вършете си работата! Или ще ви накажем ". Според немското издание хората в страните членки желаят дейности и резултати в области като измененията в климата, обществената кохезия, миграцията и изкуствения разсъдък. " Симпатиите на хора от всички възрасти и обществени групи се изместват към тези, които схващат нуждата да предложат съответни отговори ", установи в публицистична публикация " Мителдойче цайтунг ", представен от ДПА.

Управляващата в Полша партия " Право и правдивост " (ПиС) победи и се готви " да употребява триумфа ", написа полският в. " Жечпосполита " във връзка резултатите от евроизборите в страната. На тях ПиС изненадващо завоюва 27 мандата, изпреварвайки " Европейската коалиция " (23 места) и учредената през февруари правозащитна партия " Вьосна " (Пролет), която остана с три. Сега обаче ръководещите би трябвало да приспособяват проектите си към новата обстановка, отбелязва вестникът.

Първото предизвикателство ще бъде преструктурирането на кабинета, основно в личен проект. С евромандат се е сдобила говорителката на партията Беата Мазурек, което значи избор на неин заместител. За Брюксел и Страсбург отпътуват вицепремиерът Беата Шидло и още петима членове на държавното управление. По данни на " Жечпосполита " политическото управление на ПиС ще разиска на следващия ден резултатите от изборите и последствията от тях.

Донякъде предизвикателство за ръководещите ще бъде също консумирането на изборния триумф. Защото в петък, два дни преди изборите, разнообразни източници от лагера на властта са заявявали пред " Жечпосполита ", че чакат победа с дребна разлика или даже проваляне за листата на ПиС. Даже първите " екзит пол " в неделя се посрещаха с съмнение от водачите на ПиС, написа полският вестник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР