Франция и Германия може би чертаят планове за ЕС на

...
Франция и Германия може би чертаят планове за ЕС на
Коментари Харесай

Украйна дава да се разбере, че няма да приеме второкласно членство в ЕС

Франция и Германия може би чертаят проекти за Европейски Съюз на доста скорости , само че Украйна ясно дава да се разбере, че не желае да бъде подведена с участие от второ равнище , написа " Политико ".

Киев се стреми да стане " пълновръстен претендент за пълноправно участие " в Европейския съюз , сподели министър председателят Денис Шмихал, като даде обещание да одобри страната му да влезе в Европейски Съюз през идващите две години.

Шмихал направи опит за пълноправно участие в Европейски Съюз, до момента в който дебатът за разширението се нажежава, преди поредност от основни срещи през идващите месеци. Франция и Германия упорстват за различен вид за цялостен статут на Европейски Съюз, основан към четири разнообразни концентрични кръга на участие. Това може да съставлява рамката за постепенна интеграция.

Шмихал обаче даде да се разбере, че Украйна няма да се помири с бавната версия . " Полагаме всички оптимални старания, с цел да подсигуряваме, че Украйна ще стане пълновръстен член на Европейския съюз. Това е от извънредно значение за всички украинци.

Като означи, че в последна сметка това е политическо решение за държавите-членки, той добави: " Уверен съм, че до две години ще бъдем изцяло подготвени да бъдем част от Европейския съюз. "

Докато осем страни получиха статут на претендент за участие в Европейски Съюз , в това число група страни от Западните Балкани , които чакат да преминат към идната стъпка в процеса на присъединение от години, Шмихал твърди, че Украйна има неповторим случай за участие в Европейски Съюз.

" Искаме да бъдем пълновръстен член, тъй като Украйна през днешния ден е неповторимата страна в света, която е платила толкоз голяма цена за волята си да стане член на Европейския съюз. Никоя друга страна-кандидатка за участие в Европейския съюз в никакъв случай не е имала толкоз голяма поддръжка от популацията - над 90 % от украинците - които желаят и желаят да станат пълноправни европейски членове. "

Шмихал каза, че Украйна е изпълнила всичките седем условия , избрани от Европейската комисия през юни 2022 година, с цел да премине към идващия стадий от процеса на присъединение, след резолюция, призната от кабинета тази седмица. Това включва признание на правата на националните малцинства - ход, който значително се преглежда като маслинова клонка за Унгария, която възрази против третирането на етническите унгарци в Украйна.

" Готови сме. Очакваме не по-късно от октомври да имаме позитивната обстановка с оценката на нашия прогрес от Европейската комисия и тъй че Европейският съвет да може да гласоподава и да вземе решение за започване на договаряния с Украйна. "

Европейската комисия , която прави оценка напредъка на Украйна, би трябвало да разгласява годишния си пакет за разширение идващия месец , което ще бъде насочна точка за полемика сред водачите на Европейски Съюз на срещата на Европейския съвет през декември.

Шмихал удостовери, че украинските дипломати интензивно лобират в националните столици за нуждата от продължение на процеса на участие на Украйна. " Украйна, като член на Европейски Съюз, няма да основава проблеми на Европейския съюз. Напротив, Украйна ще спомага за решаването на доста проблематични въпроси в Европейския съюз ", сподели той, като акцентира области като енергийна самостоятелност, сигурност, защита и стопанска система.

Шмихал също се опита да изглади отношенията с Полша след неотдавнашния спор сред двете страни по отношение на износа на украинско зърно, потвърждавайки, че украинците, които са избягали от страната за Полша, са съдействали с 0,5 % от Брутният вътрешен продукт за полската стопанска система. Около 4,5 милиарда евро парични преводи също са изпратени на украинци в Полша от началото на войната, сподели той.

" Бих желал да изразя думите на признателност към полския народ и всички полски фамилии за поддръжката, която са оказали и са дали на украинските бежанци.

Очаква се Украйна да бъде показана на срещата на Европейската политическа общественост идната седмица в Гранада, която ще събере водачи от Европейски Съюз и страни отвън Европейски Съюз.
 Франция и Германия поддържат Европа на четири скорости
Франция и Германия поддържат Европа на четири скорости

1. Вътрешният кръг; 2. ЕС; 3. Асоциирани членове; 4. Европейската политическа общност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР