Франция е започнала днес за първи път да транспортира газ

...
Франция е започнала днес за първи път да транспортира газ
Коментари Харесай

Франция вече доставя газ на Германия

Франция е почнала през днешния ден за първи път да транспортира газ непосредствено за Германия, разгласи през днешния ден операторът на френската газотранспортна мрежа „ Же Ер Те газ “ (GRT gaz), представен от Франс прес.

Това е стъпка към европейска енергийна взаимност за превъзмогване на рецесията с пресъхналите потоци съветски газ.

„ В подтекста на мощното намаляване на доставките на съветски газ за Европа и в границите на европейската взаимност „ Же Ер Те газ “ се активизира, с цел да приспособи мрежата си и да освободи мощности за превозване на газ от Франция за Германия “, се показва в официално съобщение на компанията.

Първите доставки на газ за Германия са почнали в 06:00 часа (07:00 часа българско време) при стойност 31 гигаватчаса дневно,

преминавайки през граничните общини Обергайлбах от френска страна и Меделсхейм от немска до интерконекторната точка на газовата мрежа, съгласно данните на газовия оператор.

Нивото на тази мощ ще „ се прави оценка всекидневно според от положението на мрежата “, като оптималната позволена мощ е 100 гигаватчаса, посочи „ Же Ер Те газ “.

Това подхожда на мощността на четири нуклеарни блока и се равнява на 10 на 100 от това, което Франция получава всеки ден като полутечен природен газ в своите четири терминала, разгласи операторът.

Тъй като интерконекторната точка на френско-германската граница е била проектирана в началото, с цел да действа за транспорт на газ от Германия за Франция,

е било належащо да се извърнат потоците, с цел да стане допустима тази циркулация, акцентира френската компания. 

„ Това е исторически миг, за първи път Франция ще доставя газ непосредствено за Германия, до момента изпращахме газ на съседите ни през Белгия “, съобщи пред Агенция Франс Прес Тиери Труве, основен изпълнителен шеф на „ Же Ер Те газ “.

Френският оператор в съдействие с немските превозвачи (О Же Е - OGE и " Же Ер Те газ " – Германия) е осъществил „ механически корекции “, с цел да стане ефикасен потокът от Франция за Германия, посочи „ Же Ер Те газ “.

От своя страна Германия е приела регулаторни ограничения, с цел да одобри френския газ, който е одориран и е с нетипично за немската индустрия наличие на сяра. 

В Германия има дефицит на газ, от който е последна подвластна за естественото действие на заводите, които са икономическият й нерв. Франция е в по-добра позиция от съседа си, защото тя се възползва от доставките на полутечен природен газ, главно от Съединени американски щати, което й разрешава отчасти да запълни на 100 % запасите си за зимата.

„ Же Ер Те газ “ е вторият максимален транспортьор на газ в Европа с 32 500 километра тръбопроводи и 640 тераватчаса превозен газ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР