Франция е направила ново, компромисно предложение към България и Северна

...
Франция е направила ново, компромисно предложение към България и Северна
Коментари Харесай

Френският посланик разкри има ли промени в предложението за РСМ

Франция е направила ново, компромисно предложение към България и Северна Македония в решаването на разногласието към ветото. То не е по-различно от първото и пази напълно правата на малцинствата в Общността, в това число и на българите. Това разгласи в особено изявление за " Euronews Bulgaria " френският дипломат у нас Флоранс Робин във връзка появилата се информация в македонските медии, че има ново френско предожение.

Според нея документът е еднакъв с първия, гласуван към този момент в българския парламент, и не се нуждае от ново разглеждане у нас. Посланик Робин бе безапелационна, че Париж не е оказвал напън на България в разногласието. " Това е едно компромисно предложение. То не преразглежда, а уточни предходния документ. Фиксирахме рамка за добросъседство в връзките сред двете страни и удостоверява уговорката на Северна Македония в отбрана правата на малцинствата в Общността ", означи Флоранс Робин.

Френският дипломат недоумява, за какво Скопие твърди, че така наречен втора редакция на Френското предложение е по-добро от първото. Тя беше безапелационна, че точно Европейски Съюз ще е поръчител за съблюдаване на изискванията от страна на югозападната ни съседка. " Преговорите не са почнали. Съвета на Европейски Съюз годишно прави оценка напредъка на Северна Македония. Програмата по напредъка ще бъде оценена от всяка една страна членка. Ние ще подсигуряваме ", уточни Флоранс Робин.

Същото мнение по-рано изрази и българският министър на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя заяви пред БГНЕС, че няма ново френско предложение, което да се разграничава от към този момент утвърденото от българския парламент. " Всичко зависи от готовността на Скопие. Очакваме от тях държавна и виновна политика. България е подготвена да подпише последния протокол от Съвместната междуправителствена комисия ", уточни Генчовска. На уточняващия въпрос дали ще го подпишем през днешния ден, тя отговори: " Зависи от Скопие "

Отпадане на историята от преговорната рамка

Междувременно нощес македонският министър председател Димитър Ковачевски съобщи, че " историческите въпроси и протоколите към този момент няма да бъдат част от преговорната рамка " за започване на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз. По думите му през днешния ден пред медиите в Скопие ще бъдат показани френските оферти за преговорната рамка.

" Едно от нашите претенции беше, че историческите въпроси не могат да бъдат част от преговорната рамка и това се съдържа в този препоръчан документ, получен в министерството на външните работи ", сподели Ковачевски, представен от " Сега ".

Той удостовери, че Скопие ще се произнесе публично по предложенията след необятни съвещания сред държавните институции, политическите сили и специалисти.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски пък заяви, че е осведомен с измененията във френското предложение, с което френският президент Еманюел Макрон разгласи, че е реализиран компромис, съобщи БНР.

Пендаровски не пожела да заяви детайлности за новите промени, преди те да се разясняват от двете страни, само че сподели: " Модифицираното френско предложение е надалеч по-добро за нас от предходното. Дали е задоволително положително – към този момент ще се въздържа, защото желая това да премине през един по-широк кръг от съвещания, което, за жалост, по рекомендация на нашите съдружници не бе направено предишния път, с цел да не застрашим, както ни помолиха, чувствителността на процеса. Трябва да се съветват жителите, хората, политическите субекти, тъй като се опитваме да създадем дълготраен контракт ".

В Twitter министър председателят на Албания Еди Рама прикани Скопие да одобри изискванията. A съгласно немския министър на външните работи Аналена Бербок френското предложение е опция, която не трябва да се пропуща.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също поздрави в Twitter завършилото френско председателство с препоръчаното решение на разногласието, което съгласно него адресира всички изразявани опасения.

В същото време тази заран Костадин Костадинов от " Възраждане " заяви, че внася в Народното събрание искане да се анулира решението от предходната седмица, с което Народно събрание подвигна ветото над районен съд Македония. Той твърди, че " корекцията на Макрон " нарушава решението на българския парламент.

На 24 юни Народното събрание гласоподава проекторешение, което има за цел да урегулира разногласието сред София и Скопие и да отвори пътя за европейска интеграция на районен съд Македония. Проекторешението стъпва върху предлагането на френското председателство и го надгражда, тъй че да бъдат предпазени оптимално българските ползи. В него се удостоверяват изискванията, при които София може да поддържа процеса на евроинтеграция на РСМ. Вчера държавното управление утвърди това решение на българския парламент.

Протоколите разказват свършеното от Съвместната междуправителствена комисия сред България и РСМ, която е основана на съображение член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 година в Скопие. До момента е подписан единствено един протокол, през юни 2019 година, от тогавашните министри на външните работи на двете страни - Екатерина Захариева и Никола Дмитров, напомня БГНЕС.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР