Франция беше разтърсена от импровизирани демонстрации след речта на президента

...
Франция беше разтърсена от импровизирани демонстрации след речта на президента
Коментари Харесай

Франция се разтърси от нови демонстрации след речта на Макрон за пенсионната реформа

Франция беше разтърсена от спонтанни демонстрации след речта на президента за пенсионната промяна в понеделник вечерта.

Еманюел Макрон приказва пред нацията в телевизионно послание по отношение на оспорвания законопроект за пенсионна промяна, откакто го подписа в събота сутринта. Този ход пристигна, откакто Конституционният съвет в петък се произнесе в интерес на най-спорната част за повишение на законовата възраст за пенсиониране.

Протестиращите се събраха в доста градове в страната по време на речта на Макрон, с цел да изразят още веднъж отхвърлянето си, както вършат от януари, съгласно известия в медиите.

Докато някои използваха тенджери и тигани, с цел да подвигат звук, други подпалиха контейнери за отпадък и електрически колела по улиците на Париж, оповестява всекидневникът Le Monde.

Хиляди стачкуваха и в градове като Лион, Рен, Марсилия, Нант и Бордо, където на някои места напрежението се увеличи, оповестява вестник Le Figaro.

Парижката полиция преброи 2000 протестиращи в столицата и полицията употребява сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне, добавя Le Figaro.

Речта на президента беше всичко друго, само че не и умиротворена и той не отстъпи от решението си.

Макрон изрази волята си да обърне страницата на тази промяна и да премине към други планове, отбелязвайки, че „ ограниченията, планувани в законопроекта, последователно ще влязат в действие тази есен “.

Държавният глава още веднъж акцентира нуждата от осъществяване на промяната поради възходящия брой пенсионери и междинната дълготрайност на живота.

„ Приема ли се тази промяна? Очевидно не “, продължи Макрон. „ Въпреки месеците на съвещания не беше реализиран консенсус и скърбя за това. “

Президентът призна, че по време на демонстрациите протестиращите освен са се противопоставили на проекта за промени, само че и на техния стандарт на живот и скок на цените.

„ Никой – и изключително аз – не може да остане ням за тези искания за обществена правдивост “, сподели той и изясни, че нацията би трябвало да продължи да работи, с цел да подсигурява своята самостоятелност.

Той също по този начин удостовери поканата си към синдикатите и работодателските организации за вторник сутринта да обсъдят " основни тематики " като изискванията на труд, само че не и пенсионната промяна, " и вратата постоянно ще бъде отворена ".

Макрон разкри новите си планове: претовареност, имиграция и възстановяване на републиканския ред и прогрес към по-добър живот.

Така той сподели, че дебатът за пенсионната промяна за него е завършил.

Противоречивият проект за пенсионна промяна беше подписан и обнародван в събота в Официален вестник.

Макрон подписа законопроекта, откакто Конституционният съвет завърши преразглеждането си късно в петък макар настояванията на синдикатите да анулира мярката, която провокира седмици на митинги.

Деветте „ мъдреци “, както са известни във Франция, утвърдиха отчасти законопроекта, като в същото време отхвърлиха шест от ограниченията в него, в това число тези във връзка с възрастните служащи.

Законопроектът включва повишение на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 до 2030 година, което изисква минимум 43 години работа, с цел да има право на цялостна пенсия, като служащите и синдикатите, наред с други, изрично се опълчват на проекта.

Правителството разкри предлагането за промяна през януари и то беше подложено на парламентарен спор през идващия месец, макар че милиони излязоха на улицата, с цел да му се опълчват.

Размириците се ускориха, когато министър-председателят Елизабет Борн, след консултация с Макрон, реши да употребява специфични конституционни пълномощия, с цел да одобри законопроекта без утвърждението на Народното събрание през март.

Решението беше подбудено от боязън, че депутатите ще могат да блокират промените, защото държавното управление няма безусловно болшинство в законодателния орган.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР