Франс Тимерманс е нидерландски политик от Партията на труда. Той

...
Франс Тимерманс е нидерландски политик от Партията на труда. Той
Коментари Харесай

Франс Тимерманс: Миньорите са ни изключително ценни и нужни в енергийния преход

Франс Тимерманс е нидерландски политик от Партията на труда. Той е външен министър на страната (2012 - 2014), а по-късно е първи заместник-председател на Европейската комисия и европейски комисар за междуинституционалните връзки и администрацията в комисията " Юнкер " (2014 - 2019) и изпълнителен заместник-председател, виновен за Зелената договорка, в комисията " Фон дер Лайен " (от 2019). Наричан сте " бащата на Зелената договорка ", за какво беше нужна тази самодейност и по какъв начин тя се промени след последните събития (като Коронавирус, съветската инвазия в Украйна, енергийната криза)? Зелената договорка е отговор на две неща. На първо място, на мощното и незабавно предпочитание на младежите в цяла Европа да подхващат дейности за тяхното бъдеще. И второ, отговор на продължаващата климатична рецесия и отпечатъка и върху природата. Не става въпрос за хипотези и вероятности, това към този момент се случва.

Франс Тимерманс е нидерландски политик от Партията на труда. Той е външен министър на страната (2012 - 2014), а по-късно е първи заместник-председател на Европейската комисия и европейски комисар за междуинституционалните връзки и администрацията в комисията " Юнкер " (2014 - 2019) и изпълнителен заместник-председател, виновен за Зелената договорка, в комисията " Фон дер Лайен " (от 2019).

Наричан сте " бащата на Зелената договорка ", за какво беше нужна тази самодейност и по какъв начин тя се промени след последните събития (като Коронавирус, съветската инвазия в Украйна, енергийната криза)? Зелената договорка е отговор на две неща. На първо място, на мощното и незабавно предпочитание на младежите в цяла Европа да подхващат дейности за тяхното бъдеще. И второ, отговор на продължаващата климатична рецесия и отпечатъка и върху природата. Не става въпрос за хипотези и вероятности, това към този момент се случва.

Обърнете внимание на рекордната суша предходната година - и тази година още веднъж. Вижте трагичните наводнения в Италия, както и тези в България през последните няколко години. Алармиращите горски пожари или положението на горите, опустошени от корояди. Списъкът с образци може да продължи безпределно.

Коронавирус и по-късно отговорът на Европейски Съюз на съветската инвазия в Украйна форсираха нашия зелен преход, изключително в региона на енергетиката. Отбелязахме голям прогрес през последната година - повече, в сравнение с смятахме за допустимо. Но не можем и да си помислим, че сме завършили работата си по законодателството за климата. На дневен ред са други детайли от Зелената договорка, в това число законодателството за възобновяване на природата, оправянето със замърсяването на въздуха и водата. Знам, че чистият въздух е задача на доста българи.
Реклама
Не можем да се оправим с климатичните промени, в случай че не се погрижим за природата. Възможността на природата да всмуква въглерода може да защищити от най-лошите въздействия от изменението на климата. Здравите почви дренират и задържат водата и могат да оказват помощ за попиване на част от прелелите води при наводнения. Зелената, цялостна с растения и живот гора поддържа ниски температури. Така че грижата за природата не е обвързвана единствено с " птичките и пчеличките ", а с опазването на нашия живот, на всички нас. Факт е, че зелените регулации провокираха невиждана до момента пазарна интервенция от страна на Европейски Съюз. Как ще гарантирате опазване на конкурентното преимущество на европейския бизнес в международен мащаб? Нашата бъдеща конкурентоспособност ще зависи от устойчивостта на решенията ни през днешния ден. В това съм изцяло уверен. Защото всяка страна в света ще би трябвало откри своя личен път към зеления преход, с цел да си обезпечи нови, устойчиви благоприятни условия за напредък.

Ще напомня трите съществени риска, които Световният стопански конгрес разпознава за идващото десетилетие: първо, неуспех в смекчаването или предотвратяването на по-нататъшно изменение на климата; второ, некадърност за адаптиране или приготовление за неизбежните резултати от изменението на климата; и трето, естествени бедствия и рискови климатични феномени. Ако не действаме в този момент, смяната в климата ще ни наложи да го създадем в някакъв миг. Но тогава ще сме в обстановка на бедствия и рискови обстановки, цената, която ще ни се наложи да платим, ще бъде в пъти по-висока.

Ето за какво е в наша услуга, че Европейски Съюз е измежду първите, които се приспособяват към климатичните промени. Преди всичко това дава изясненост и правна сигурност за бизнеса по отношение на какво следва. В допълнение към това разнообразни фондове, в това число фондът за възобновяване от Коронавирус,

Кохезионният фонд и Модернизационният фонд, поддържат страни членки като България, които към момента работят за равнене на икономическите разлики и са изправени пред още по-труден енергиен преход. В тази връзка, България е последната страна в Европейски Съюз без проекти за обективен преход. Бихте ли обяснили на служащите и хората във въглищните райони за какво тази промяна е нужна? Какъв е пътят към стабилно развиване и напредък за България? Ерата на изкопаемите горива завършва. В продължение на повече от 200 години в основата бяха въглищата. И в този момент за доста по-кратко време би трябвало да променим това. Защото в случай че продължим да отделяме парникови газове - а въглищата са най-големият замърсител на СO2 - температурата на планетата ще продължи внезапно да се повишава, а провокираните от измененията в климата естествени бедствия ще се усилят.
Реклама
Да се откажете от нещо, което употребявате от епохи, е необикновено мъчно. И по тази причина е толкоз значимо този преход да бъде плануван дружно с въглищните райони. Самият аз пристигам от подобен район в Холандия. Той беше най-богатият в страната, до момента в който съвсем за една нощ след решение на държавното управление мините трябваше да бъдат затворени. Това обърна монетата и моят роден град Херлен до през днешния ден стабилно остава измежду най-бедните градове в Холандия. Защо? Защото мините бяха затворени, само че нямаше проект за промяна на района.

Сега имаме повече време и късмет да създадем нещата по друг метод, да подкрепим служащите и техните фамилии, тъй че никой да не бъде зарязан. България може да се възползва от към 1.2 милиарда евро от Фонда за обективен преход, с цел да се приготви за въглищния преход, и възнамерява и влага в бъдещето на нейните въглищни райони. Това е значимо, тъй като в случай че започнете зеления преход в точния момент, в случай че го планирате, в случай че го управлявате, ще го овладеете.

Комисията е подготвена да работи с българските управляващи за завършването на проектите за обективен преход до края на тази година и за даване на цялата допустима поддръжка за служащите и техните фамилии във въглищните региони на България.

Много от служащите във въглищната и минната промишленост имат положителни механически умения. За тях ще се отворят задоволително работни места и в промишлеността с възобновима сила, където тези умения са нужни - в производството, само че най-много в инсталирането и поддръжката на възобновими енергийни източници.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР