Фракингът може да продължи в Англия. Това съобщиха от правителството

...
Фракингът може да продължи в Англия. Това съобщиха от правителството
Коментари Харесай

Британското правителство вдигна забраната за фракинг

Фракингът може да продължи в Англия . Това оповестиха от държавното управление в четвъртък, премахвайки възбраната върху противоречивия развой, осведоми Би Би Си.

Мораториум беше въведен през 2019 година след опасения по отношение на земнични земетресения. Но с утежняването на енергийната рецесия в международен мащаб и международните водачи, които се борят да обезпечат енергийни доставки, въпросът беше отворен още веднъж.

Решението идва дружно с публикуването на нов теоретичен обзор на практиката от Британската геоложка работа. Тя заключи, че към момента има лимитирано схващане за въздействието на сходно сондиране - метод за рандеман на газ и петрол от шистови скали (фракинг).

Фракингът в Обединеното кралство е спорна тематика в локалните общности и измежду депутатите заради връзката му с леки трусове. През 2019 година в обекта за фракинг на компанията за изследване на петрол и газ Cuadrilla в Ланкашир бяха регистрирани повече от 120 труса - макар че множеството бяха прекомерно дребни, с цел да бъдат усетени.

Дори с анулацията на възбраната, разпоредбите за издаване на разрешителните остават доста строги. В момента, в случай че има някаква сеизмична интензивност в обектите за фракинг, фирмите би трябвало да продължат с нараснало внимание. И те би трябвало да спрат напълно активността си, в случай че има трус с магнитуд над 0,5.

Правителствата на Шотландия и Уелс не престават да се опълчват на фракинга и споделят, че няма да употребяват пълномощията си за даване на лицензи за сондиране.
 Англия забрани добива на шистов газ посредством фракинг
Англия забрани добива на шистов газ посредством фракинг

Заради заплаха от неприемливи последствия за локалното население
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР