Фрагменти от крепостната стена и кула са разкрити край Златоград.

...
Фрагменти от крепостната стена и кула са разкрити край Златоград.
Коментари Харесай

Кула и фрагменти от крепостната стена са разкрити край Златоград

Фрагменти от крепостната стена и кула са разкрити край Златоград. На находките се натъкнали археолози при извършените през октомври и ноември археологически разкопки на ранновизантийската цитадела на вр. Св. Неделя. Това оповестиха от археологическия екип, направил изследвания на крепостта, наречена условно в наши дни „ Св. Неделя “ по едноименния връх край Златоград и Неделино. Приключилите археологически изследвания са осъществени от проф. Николай Овчаров и доктор Николай Бояджиев. Според тях крепостта е служила както за наблюдаване и надзор на връзките сред долините на реките Върбица и Неделинска, по този начин и за реализиране на връзка сред Източните и Централните Родопи. Археолозите са разкрили контурите на крепостта, която е с почти правоъгълен проект с дължина 100 м, ширина 25 м и повърхност близо 2,5 дка.

Сред находките на археолозите е цялостен питос и елементи от още глинени съдове, които се планува да бъдат изложени в музей в Златоград. Откритията насочват хипотезите, че военната цитадела е била населявана от гарнизон от 15-20 индивида. Крепостната стена е била построена в началото по-тънка – 0,95-1 м, след което е била в допълнение укрепена и отвътре е повдигнат строеж, посредством който дебелината се усилва до 1,40-1,60 м. Разкопките не удостоверяват упованията за разкриване на идващ исторически слой след ранновизантийския. Със сигурност можем да кажем, че не е имало живот (в крепостта) през Средновековието, при започване на 7-и век животът тук приключва, показва проф. Овчаров.

С крепостта на вр. Св. Неделя са свързани голям брой митове, както и находки в предишното. При градежа на параклиса на върха през 1916 година, както и при по-късни градежи са открити питос, бунар и елементи от зидове, което предизвика интереса на мнозина археолози от десетилетия. Приключилите разкопки наблюдават контура на крепостната стена, като са разкрити елементи от източната и южната стена. През последните 2 дни успяхме да разкрием и част от трасето на западната крепостна стена, прецизира доктор Бояджиев. Той добавя, че стената е градена от камъни и хоросан, датирана е в края на 5-6 век. Археолозите прецизират, че това е една от крепостите, които са част от държавното крепостно строителство на Византия, обхващащо целия Балкански полуостров и Родопите в частност. Тази цитадела е била доста значима за самия регион, като се изключи че е алармирала сред Източните и Средните Родопи, пътищата са били охранявани от нея, уточни проф. Овчаров. Според него разкритият откъс от стената и кулата могат да бъдат експонирани и превърнати в обект за туристически визити.

Разкопките се финансират от общините Златоград и Неделино. Двете общински управления плануват да се търси финансиране по разнообразни европейски и други стратегии за превръщането на археологическия обект в място за туристически визити.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР