FRAGILE - така е нарекъл новата си изложба в галерия

...
FRAGILE - така е нарекъл новата си изложба в галерия
Коментари Харесай

"Чупливо": студеното предупреждение на топлите картини

FRAGILE " - по този начин е нарекъл новата си галерия в изложба [a]cube contemporary художникът Енил Енчев.

Гледам картини в топли цветове, пресъздаващи опустошения веществен свят било от гнева на природата или от експанзията на човека-насилник, без прошка за сетивата на размишляващия пред тях.

Авторът - художник, проектант и галерист, отвръща на въпросителното ми безмълвие:

Беше 11 септември 2001, таман се настанихме в хотела в Неапол и пуснахме CNN, водеща беше Ралица Василева, на екрана зад нея едната кула на Световния търговски център гореше, помислих си, че сносно са създали специфичните резултати... И тогава вторият аероплан удари другата кула, в студиото настана блъсканица, ужасът те обзема внезапно, стиска гърлото, нарушава потока на мислите. Разбрахме, че не е филм, по-късно научихме детайлностите.

На другият ден бяхме в Помпей - печален ден, помислих си, че с тези хора се беше случило същото, изведнъж, за минути животът беше приключил, само че е бил Везувий, а не някакви нечовеци.

Целият план FRAGILE е основан на този спомен и на дните от 24 февруари 2022 насам, споделя създателят. Той е естествено продължение на плана му WRONG, само че тогава,през 2020 година, е визирал повече човешката нелепост и неналичието на инстинкт за самозапазване по време на пандемията. Нахлуването на Путин в Украйна е посочил какъв брой е нежно всичко и какъв брой неразбираемо и недопустимо е за човек с естествена ценностна система, застанал на страната на цивилизованите нации, на страната на положителното и човечността.
Това са цифрови работи основани върху една фотография на непокътната фреска в Херкулан, която направих предходната година, изяснява ми удожникът. Ercolano e актуалното име на Херкулан, град засипан от вулканичната пепел в границите на няколко минути.

Работата " Днипро " е от 15 януари, ден след съветския удар по жилищния блок.
Картината " Ground Zero " е за офанзивата на кулите от 11 септември.  Енил Енчев
Енил Енчев " Ерколан " цифров принт
А в " Буча " върху фреската е насложена сателитната фотография, която потвърди, че труповете на цивилните са по улиците седмица преди в градчето да влязат украинските войски.
Смисълът на етикета " FRAGILE "? Да предпазиш една пощенска пратка от строшаване, когато всичко е счупено, както е в този момент, " FRAGILE " е изпразнен от наличие. Доста песимистично, означавам. Смятам се за оптимист, възразява художникът.
Проектът на Енил Енчев е подсилен финансово от Национален фонд " Култура ", по стратегия " Творчески стипендии 2022 " Вернисажът е през днешния ден от 17:00 до 20:00 часа в галерията [a]cube contemporary на ул. " Любен Каравелов " 9. Датата няма общо с Трифон Зарезан и свети Валентин... 14 се дели на седем и това е аксиома, отвръща загадъчно създателят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР