Фоторепортерът Вадим Гирда от Асошиейтед прес спечели награда Пулицър за

...
Фоторепортерът Вадим Гирда от Асошиейтед прес спечели награда Пулицър за
Коментари Харесай

Румънски фотограф спечели Пулицър за снимките си от войната (18+)

Фоторепортерът Вадим Гирда от Асошиейтед прес завоюва премия Пулицър за метода, по който е снимал войната в Украйна.

Румънецът прекара 10 седмици в разрушеното от офанзиви сърце на страната и направи някои от най-разпознаваемите изображения на съветската инвазия в Донецк и Луганск. По-късно беше в Киев, с цел да документира обезверения опит на хората да изоставен страната, до момента в който към момента могат.

Дете наднича през прозореца на рейс с взор, вторачен в незнайното. Украински военнослужещ на фона на надупчено с патрони плашило на съветския президент Владимир Путин. Млада жена с оръжие в ръка по време на бойно образование на цивилни. Плачеща жена, скрита в препълнено с хора мазе.

84-годишна жена в инвалидна количка, евакуирана от Ирпин дружно с дванадесетте си кучета. Статуя на италианския стихотворец и мъдрец Данте Алигиери, покрита с чували с пясък. Мъж с пазарски чанти в сенките на гъст пушек от опустошен от съветска бомбардировка склад. Украински военнослужещ, който избавя щраус от развален частен зоопарк.

Така наподобява войната в Украйна през обектива на Вадим Гирда – фотографът, който към този момент 30 години работи за Асошиейтед прес. Румънецът е роден в Букурещ. Завършил е Строителeн факултет.

Специализира във военна фотожурналистика и през цялата си кариера е отразявал едни от най-големите международни спорове: революцията в Румъния, войната в Приднестровието, войната в Босна и Херцеговина, спорът в Косово, бомбардировките на НАТО против Сърбия, спорът сред Израел и Палестина, филантропичната рецесия на границата сред Турция и Сирия.

През 2016 негова фотография е включена в топ 100 на списание „ Тайм “ за най-хубавите фотоси на годината. През 2017 е награден за собствен кадър на имигранти, пресичащи река, с цел да стигнат от Гърция до Македония. Снимки от войната в Украйна му печелят първото място в „ Prix Bayeux “ – френско съревнование за военни репортери.

Фоторепортерът на Асошиейтед прес посещава Украйна за първи път през 1991 година Снима в Лвов, когато Съветският съюз се разпада. Връща се в Украйна през 2012 година, с цел да отрази Европейското състезание по футбол, а през 2014-2015 година – с цел да стане очевидец на анексирането на Крим. Снима в Украйна и през 2019 година, по време на президентските избори, когато Володимир Зеленски е определен за държавен глава.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР