Фотоника наистина е първият български авиосимулатор, произведен в страната ни,

...
Фотоника наистина е първият български авиосимулатор, произведен в страната ни,
Коментари Харесай

„Фотоника”- първият български авиосимулатор, произведен у нас и представен на Международния фестивал „От винта!”


„ Фотоника ” в действителност е първият български авиосимулатор, създаден в страната ни, съобщи пред БГНЕС основният му конструктор Недислав Веселинов. За първи път той бе показан на Международния юношески фестивал за научно-техническо творчество „ От винта! ”, който се откри през вчерашния ден и се организира от 27-29 април т.г. в Руския културно-информационен център в София.

Симулаторът е неподвижен, сега е в демонстрационен режим, формиран е от механичната кабина на самолета, с изцяло приборно съоръжение, екран и облик на небето и земята, описа ни неговият конструктор. Освен него над „ Фотоника ” са работили Явор Григоров - за електрониката, както и по металната технология - Георги Болашъков.

Направих го най-много поради неналичието на задоволителен нальот на водачите в българските Военновъздушни сили, продължи Веселинов. За да могат да придобият съществени професионални привички нашите водачи, те могат да се възползват от този симулатор, който е съвременен и симулира всички режими на полета - и цивилен, и военни, и бойни. Смятам, че „ Фотоника ” може да се трансформира в един тренажор както за българската войска, по този начин и за жителите на страната - млади и възрастни, които одобряват пилотирането за свое занимание и пристрастеност, убеден е младият конструктор.

Всеселинов признава, че ще са му нужни към две седмици за конфигурация на симулатора. След което има желание дружно с сътрудниците си от РКИЦ да открият виртуално учебно заведение за водачи. То ще е отворено за всеки, който има предпочитание да придобие такива умения. Младият авиоконструктор показа, че към този момент се е свързал с производители на български самолети, които са показали сериозен интерес към симулатора. Причината за това е, че когато продават своите самолети, техните клиенти избират да има и симулатор към тях. Българските производители са предложили на екипа на Веселинов да им дадат кабини на своите самолети, които те да оборудват като симулатори. В момента сме основали един, ще преценим какъв е ползата и ще имаме подготвеност да произведем и повече, уточни Веселинов.

На откриването на Международния юношески фестивал за научно-техническо творчество на неговия симулатор се упражниха хора от всички възрасти - от деца до най-възрастни мъже. И всички те изпитаха за първи път непознато неспокойствие и страсти, още повече, че демонстрационният им виртуален полет се организира над София. /БГНЕС
 „ Фотоника ”- първият български авиосимулатор, създаден у нас и показан на Международния фестивал „ От винта! ” „ Фотоника ”- първият български авиосимулатор, създаден у нас и показан на Международния фестивал „ От винта! ” / БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР